ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(31.10.2008)

Revista Presei 30.10.2008

Romania este una dintre tarile predispuse la colaps economic, potrivit Stratfor

 

Romania este una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, arata prognoza Stratfor pentru trimestrul al patrulea al acestui an, care estimeaza ca Europa va fi lovita de criza in mai mare masura decat SUA, iar Rusia va profita de moment pentru a-si spori influenta prin preturi la energie. Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor.

 

Sursa: Euractiv

 

Borbely: Peste doua miliarde euro, proiecte cu finantare prin Programul Operational Regional, vor fi depuse in 2008

Beneficiarii fondurilor europene prin Programul Operational Regional vor depune in acest an proiecte cu o valoare totala de doua miliarde de euro, proiecte cu o valoare totala de 800 milioane de euro urmand sa fi incheiate pana la sfarsitul anului, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, cu ocazia prezentarii realizarilor in cei patru ani de mandat.

 

Sursa: Euractiv  

 

Modificarea Legii achizitiilor publice are doua taisuri

Modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii pare sa vina in intampinarea dorintelor "baietilor destepti". Ingradirea dreptului la contestatie nu face altceva decat sa "puna" in bratele unor firme controversate contracte grase.

Printre contractele platite din banii publici se afla cele pentru realizarea sau modernizarea drumurilor, achizitia de autoturisme pentru ministere, diferite utilitati pentru autoritatile statului etc. In cazul in care o licitatie de acest gen nu mai poate fi contestata decat de doua ori, in momente bine alese de legiuitor, contractul poate fi incheiat in dauna avutului obstesc.

 

Sursa: Curierul National

 

Turism la zero la suta poluare

De curand, comuna Panaci din apropiere de Vatra Dornei are patalama care atesta puritatea peisajului. O fabrica de lactate din comuna, care produce branza si smantana mai mult pentru export, a reusit sa-si clasifice produsele ca ecologice. Pentru asta, s-au luat probe din apa din care se adapa vacile, s-au studiat iarba, aerul si pamantul si s-a demonstrat stiintific ca in zona nu e nici urma de poluare. Nici n-ar fi avut cum: pe terenurile din Panaci sau in imprejurimi n-a fost niciodata vreo urma de industrie sau vreun CAP care sa practice agricultura intensiva. De cand se stiu, localnicii din Panaci au crescut animale. Se mandresc ca au fost razesi si dau mare valoare pamantului.

Sursa: Gandul

 

BNR protejeaza leul

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la 10,25% in sedinta programata maine, intrucat presiunile inflationiste, generate de cheltuielile fiscale, si deprecierea leului sunt mai puternice decat temerile privind incetinirea economiei in 2009, considera analistii. In ceea ce priveste pozitia bancii centrale in legatura cu dobanda de politica monetara, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a declarat pentru Curierul National ca este posibil sa asistam la o mentinere a actualei dobanzi, insa, cu toate acestea, nu este exclus ca BNR sa opteze pentru o majorare sau o scadere cu 0,25%, ceea ce nu ar reprezenta o modificare radicala in conditiile actuale.

 

Sursa: Curierul National  

 

PUG-urile pentru zonele cu potential turistic, depuse pana in 2011

Guvernul a aprobat in sedinta de marti, 28 octombrie, Legea privind  Planul de Amenajare a Teritoriului National - Sectiunea a VIII-a Zone cu Resurse Turistice. Aceasta identifica la nivel national unitatile administrativ-teritoriale, unde exista resurse turistice de interes national, care pot genera dezvoltarea unuia sau mai multor tipuri de activitati turistice. Sunt luate in calcul zonele unde turismul este considerat activitate economica prioritara, iar investitiile vor fi orientate cu precadere spre aceste zone.

 

Sursa: Curierul National

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!