ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(29.10.2008)

Revista Presei 29.10.2008

Standard&Poor’s le aduce romanilor rate mai mari

Banii bancilor vor deveni din ce in ce mai scumpi pentru romani, intr-o perioada in care dobanzile au inceput sa creasca destul de consistent. Analistii se asteapta insa la o noua majorare, cat de curand, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s (S&P) a redus ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung, la „BB+”, de la “BBB-“, ca si calificativul pentru creditele pe termen scurt la “B”, de la “A-“, ambele cu perspectiva “Negativa”. “Va fi o anumita crestere la nivelul dobanzilor si este normal sa se intample asa. Retrogradarea ratingului de tara inseamna ca si statul roman, dar si bancile se vor imprumuta de pe pietele externe cu costuri mai mari”, ne-a declarat Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD – Groupe Societe Generale.

Sursa: Gandul

 

Socoteala de criza a BNR: Economia creste cu 4,6% in 2009

"Anul viitor, cresterea economica va fi de 4,6% din PIB, iar deficitul de cont curent de 13,3% din PIB", a declarat ieri Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Estimarea BNR a luat in calcul efectele accentuarii crizei internationale, cifra avansata pentru cresterea economica din 2009 fiind chiar mai severa decat estimarea FMI (4,8%). Comisia Nationala de Prognoza a revizuit saptamana trecuta in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta totusi un avans de 12,8% fata de 28,8% in acest an.

Sursa: Romania Libera

 

Bula imobiliara. De ce trebuie sa se sparga

In ultimii ani, pe piata imobiliara din Romania s-a dezvoltat o bula speculativa de proportii, sub diverse pretexte preturile locuintelor si terenurilor inflamandu-se pana la valori cu totul exagerate, fara un corespondent real in potentialul efectiv al economiei locale. Fluxul investitional venit in conditiile unui exces de lichiditate pe plan mondial, dar si nevoia unui camin pentru familiile de romani au permis escaladarea acestui bubble pe o piata lipsita de adancime si de  transparenta. In tot acest rastimp, reprezentantii sectorului au incercat confuzionarea consumatorului final prin exagerarea impactului unor fenomene economice asupra preturilor din real estate, astfel incat acestea au urcat continuu, spre niveluri total aberante, nesustenabile pe termen lung.

Sursa: Curierul National

 

Beneficiarii de fonduri UE vor trebui sa dea raportul

Beneficiarii de fonduri nerambursabile ar putea fi obligati, prin lege, sa transmita Comisiei Europene date despre stadiul implementarii proiectelor, iar banii ar putea fi primiti doar de cei care au completat corect documentele, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Economiei si Finantelor, informeaza NewsIn. Executivul vrea sa modifice, in acest sens, ordonanta privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comisia Europeana (CE) si a fondurilor de cofinantare aferente, prin obligarea beneficiarilor sa completeze noile formate standard care atesta stadiul implementarii proiectelor, urmand ca "derularea si finalizarea, fara intarziere, a contractelor sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile in Romania". 

Sursa:  Curierul National

Romania, urmatoarea tara care va cere ajutorul FMI?

Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor, a declarat un economist al Capital Economics pentru International Herald Tribune.

Sursa: Wall- Street

Sistemul financiar: UE pregateste o propunere unica

Comisarii europeni se vor intalni miercuri pentru a-si potrivi ceasurile in privinta pozitiei Uniunii Europene referitor la o noua modalitate de organizare a sistemului financiar international, care sa evite crize precum cea care traverseaza lumea. Reuniunea se va incheia cu o propunere ce va fi prezentata ministrilor de finante din Uniune, la 4 noiembrie, iar trei zile mai tarziu - summit-ului european informal.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!