ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Aprobarea planului de amenajare a teritoriului national sectiunea a VIII-a, zone cu resurse turistice


 

Aprobarea planului de amenajare a teritoriului national sectiunea a VIII-a, zone cu resurse turistice


(29.10.2008)

- Sectiunea a VIII-a Zone cu Resurse Turistice.

Legea identifica la nivel national unitatile administrativ-teritoriale, pe teritoriul carora exista resurse turistice de interes national, care pot genera dezvoltarea uneia sau mai multor tipuri de activitati turistice. In aceste zone, turismul este considerat activitate economica prioritara, iar investitiile pentru dezvoltarea acestei activitati vor fi orientate cu precadere spre aceste zone.

Actul normativ isi propune sa coordoneze politici de amenajare a teritoriului cu cele specifice activitatilor de turism, precum si sa stimuleze dezvoltarea zonelor cu probleme economice-sociale, care beneficiaza de resurse turistice cu concentrare mare si foarte mare.

Zonele cu resurse turistice sunt unitatile administrativ-teritoriale, pe teritoriul carora exista o concentrare mare si foarte mare a resurselor naturale si antropice, ce pot genera dezvoltarea uneia sau mai multor forme de turism.

Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in cauza vor elabora/actualiza, dupa caz si aproba, conform legii, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Planurile Urbanistice Generale si Regulamentele locale de urbanism aferente acestora. In cadrul acestor planuri de amenajare teritoriala si de urbanism vor fi evidentiate zonele cu resurse turistice, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si masurile necesare punerii in valoare si imbunatatirii accesibilitatii acestora.

Pentru arealele considerate zone protejate, autoritatile administratiei publice locale vor institui masuri specifice de protectie a acestora, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Pe masura ce se identifica noi resurse turistice si modificari intervenite asupra infrastructurii specific turistice sau tehnice, prezenta lege se reactualizeaza periodic prin intermediul anexelor, in conformitate cu normele in vigoare.

Informatii de background:

In conformitate cu prevederile art. 18 din Legea nr. 350/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor este organul specializat al Guvernului in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului, avand in aceasta calitate atributia de „elaborare a Planului de Amenajare a Teritoriului National”.

Pentru a stabili in mod corect potentialul turistic, fiecare unitate administrativ-teritoriala a fost evaluata cu aceeasi metoda, pornindu-se de la studiile specialistilor in diverse domenii. Aceasta evaluare a cuprins urmatoarele componente:

*                  Resurse turistice naturale

*                  Resurse turistice antropice

*                  Infrastructura specific turistica

*                  Infrastructura tehnica

 

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!