ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(28.10.2008)

Revista Presei 28.10.2008

Doar un IMM din 3.000 a fost in stare sa acceseze fonduri europene

Ne-am obisnuit sa acuzam autoritatile statului de incompetenta si delasare in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene, dar nici societatile comerciale cu capital privat nu se inghesuie sa-si dezvolte afacerile cu banii dati "gratis" de Uniunea Europeana.

 

Daca privim in curtea intreprinderilor mici si mijlocii, cele care ar trebui sa stea la baza dezvoltarii economice nationale, asa cum se intampla in Occident, statisticile sunt mai mult decat ingrijoratoare.

Astfel, doar un IMM din 263 (mai putin de 0,4% din totatul societatilor inregistrate in Romania) considera ca are nevoie de finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene , depunand un proiect la autoritatea de management pana in prezent.

 

Sursa: BloomBiz

 

Raspunsul asteptat de comisarul european Viviane Reding nu a plecat inca de la Bucuresti

 

Termenul dat de comisarul pentru telecomunicatii, Viviane Reding, pentru a primi noi lamuriri si documentele pe baza carora premierul Romaniei l-a demis pe presedintele autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor si a restructurat institutia a expirat vineri, 24 octombrie. Autoritatile romane inca mai lucrau luni, 27 octombrie, la raspuns. HotNews.ro a intrat in posesia unei forme preliminare a scrisorii, in care se arata ca primul ministru va face recurs la decizia instantei in privinta repunerii in functie a presedintelui ANRCTI, Dan Georgescu. De cealalta parte, fostul sef ANRCTI spune ca pe 26 noiembrie se va judeca legalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului.

 

Sursa: Euractiv

 

Baltazar: Daca vom avea o crestere economica de 4% va fi bine

 

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru anul viitor, la 6%, de la 6,5% in prognoza preliminara, noile date fiind deja cuprinse in proiectul de buget pe 2009. In acest context, consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat, pentru Curierul National, ca este o estimare mult prea optimista, considerand ca ar fi mai indreptatita o estimare in jurul cifrei de 4%. ''Cred ca este vorba de o estimare mult prea optimista. Daca vom avea o crestere economica de 4% va fi bine'', a adaugat acesta. Totodata, pentru acest an, Comisia si-a mentinut estimarea pentru PIB la 505 mld. lei (137,6 mld. euro, la un curs mediu estimat la 3,67 lei/euro pentru 2008), la o crestere economica de 9,1%.

 

Sursa: Curierul National

 

"Ma tem ca nu am ajuns inca la apogeul crizei"

 

Sute de fonduri speculative de tip inchis vor falimenta, iar bursele internationale vor fi nevoite sa se inchida in scurt timp - poate si pentru o saptamana - pentru a stavili panica de a vinde actiuni care cuprinde, incet incet, pietele de valori. Predictia a fost facuta saptamana trecuta de economistul Nouriel Roubini, cel care, in urma cu peste un an, a avertizat ca o criza financiara globala va izbucni in scurt timp. La acel moment, cei mai multi economisti au ras, relateaza timesonline.com. In ziua imediat urmatoare declaratiilor lui Roubini, tranzactiile au fost oprite, pentru scurt timp, pe pietele din New York si Moscova.

 

Sursa: Curieul National

 

Ungaria – prabusire economica fara precedent

 

Ungaria este la un pas de a intra in faliment “statal”, la fel cum s-a intamplat cu Islanda. Temerile (in parte intemeiate) ca nu exista lichiditati in tara si ca investitorii vor continua sa plece cu tot cu capitalul strain din Ungaria au dus la noi pierderi istorice ale forintului in raport si cu moneda unica europeana, euro, dar si cu dolarul. Zilnic, moneda ungara mai pierde 2 – 3 procente din valoare in favoarea monedelor straine, relateaza International Herald Tribune (IHT). Caderea forintului a continuat si in ciuda faptului ca bursele sunt inchise pentru patru zile, datorita sarbatorii nationale. Si bursele ar fi continuat sa se prabuseasca daca nu ar fi avut aceasta perioada de respiro - in ultimele saptamani, indicele de la bursa din Budapesta, BUX, a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.

 

Sursa: Gandul

 

Purtatorul de cuvant al BNR respinge informatia potrivit careia Romania ar avea nevoie de sprijin din partea FMI

 

Situatia din Romania este stabila si nu este nevoie de sprijin din partea Fondului Monetar International, asa cum s-a intamplat in Ungaria. Declaratia a fost facuta luni seara, la Realitatea TV, de purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet.

Oficialul Bancii Centrale a contrazis astfel un articol din presa elvetiana, potrivit caruia Romania, Bulgaria, Lituania si Serbia ar negocia un imprumut cu FMI pentru a depati criza financiara.

 

Sursa: Ziua

 

Euro urca spre 3,75 lei

 

Volatilitatea pietei valutare a fost din nou deosebit de ridicata, pe fondul reducerii nivelului dobanzilor interbancare, dar si al mentinerii unei puternice aversiuni fata de risc, care a provocat o scadere a euro pana la un minim al ultimilor doi ani si jumatate.
Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,6869 lei fata de 3,6875 lei, piata deschizandu-se la circa 3,65 lei, cotatie apropiata de cea de la inchiderea de vinerea trecuta. Presiunea pe cumpararea de valuta, in ton cu celelalte piete din regiune, a impins euro pana la valori de circa 3,71 lei, nivel care s-a mentinut pana aproape de inchiderea pietei, cand moneda unica a crescut brusc pana aproape 3,76 lei.

 

Sursa: Curierul National

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!