ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(27.10.2008)

Revista Presei 27.10.2008

 

Tariceanu: Inflatia poate depasi anul viitor 10%

 

Rata anuala a inflatiei ar putea creste anul viitor la peste 10%, cu tendinta de crestere, ca urmare a majorarii salariilor in sectorul bugetar la un nivel nesustinut economic, a declarat, sambata, premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat, intr-o emisiune a postului Realitatea TV, cat de mare este pericolul cresterii inflatiei in conditiile majorarii salariilor in sectorul bugetar, premierul a raspuns ca acesta este urias.

"La anul, inflatia s-ar putea duce din nou la peste 10%, cu tendinta de crestere, si nu este singurul efect. Trebuie sa avem grija ce se intampla in zona privata, cu pierderea locurilor de munca. Vor veni cei din zona contractula si, dupa aceea, sectorul privat credeti ca poate sa ramana pe loc?

Sursa: Euractiv

 

Afaceristii cer un plan anticriza romanesc

 

AOAR solicita, printre altele, reducerea TVA la 5% pentru prima locuinta achizitionata
Reprezentantii mediului de afaceri vor un plan de urgenta asemenea celor din SUA, Germania si Franta

Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) propune autoritatilor reducerea TVA la 5% pentru prima locuinta achizitionata, cresterea cu minim 100% a volumului de lucrari in infrastructura rutiera, asigurarea financiara si a platii stimulative a fortei de munca, pentru reducerea impactului crizei economice.

 

Sursa: Curierul National

 

Danuta Hubner: In 99 la suta din cazuri, neregulile in gestionarea fondurilor europene sunt cauzate de erori

 

"In 99 la suta din cazurile inregistrate in Uniunea Europeana in care s-au constatat nereguli in gestionarea fondurilor europene a fost vorba de erori, nu de fraude", a declarat la Cardiff, comisarul european pentru politici regionale Danuta Hubner, inaintea reuniunii sefilor oficiilor de audit din tarile membre ale Uniunii Europene, releva un comunicat de presa al executivului comunitar.

Statele membre au responsabilitatea primara de a preveni si corecta erorile, dar si de a trata eventualele cazuri de frauda, a spus Hubner. „Normele in domeniul auditului au ca scop sa garanteze ca banii contribuabililor europeni sunt utilizati in mod adecvat si sa evite greselile si fraudele. Regulile sunt stricte si se bazeaza pe recomandarile Curtii Europene a Auditorilor. Acolo unde s-au inregistrat probleme, in 99 la suta din cazuri a fost rezultatul erorilor mai degraba decat al fraudelor.

Sursa: Euractiv

 

5,5% dintre someri sunt cu studii superioare

 

Ponderea somerilor cu studii universitare a crescut in septembrie cu 0,5 puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la 5,5% din numarul total de 352.910 de someri inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit datelor agentiei, dupa absolvirea institutiilor de invatamant, multi absolventi se inscriu in evidentele ANOFM pentru gasirea unui loc de munca. "Astfel se explica si cresterea ponderii somerilor sub 25 ani, cu 1,2 puncte procentuale, de la 18%, inregistrata in luna august, la 19,2% in luna septembrie", se arata in comunicatul ANOFM, informeaza NewsIn.

 

Sursa: Curierul National

 

 

Pe 14 noiembrie aflam daca zona euro e in recesiune

 

Produsul Intern Brut din zona euro a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru, iar dupa toate estimarile acesta va inregistra o noua scadere si in trimestrul al treilea.

Vom afla daca zona euro este sau nu in recesiune in data de 14 noiembrie, cand Eurostat va publica cifrele oficiale pentru al treilea trimestru. In cazul in care si in acest trimestru se constata o reducere a PIB-ului, zona euro intra oficial in recesiune economica.

Sursa: Capital

 

Criza financiara schimba meniul romanului

 

Romanii se vor gandi de doua ori cand isi vor face aprovizionarea cu alimente si bauturi si vor alege mai degraba produsele mai ieftine din raft, cat de curand. Producatorii din industria alimentara se asteapta ca de anul viitor, cantitatile de produse comercializate sa scada cu 2-3%, pe fondul scumpirii mancarii. „Multe tari din Europa se confrunta deja cu asemenea situatii. Vom fi afectati si noi, intr-o oarecare masura, dupa ce ultimii ani am avut numai cresteri pe toata linia”, a declarat pentru Gandul Mihai Visan, directorul executiv al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta. Din cauza inaspririi conditiilor de creditare si implicit a scumpirii banilor, firmele din domeniu vor avea costuri mai mari. Toate acestea se vor resimti intr-o majorare de preturi la consumatorul final, si el afectat de criza financiara. Visan crede ca schimbarea obiceiurilor de consum ale romanilor si cumpararea de produse ieftine se va reflecta intr-o scadere a vanzarilor cu 5%, din punct de vedere valoric.

Sursa: Gandul

 

Razboiul celor 1,3 miliarde lei alocate autoritatilor locale

 

Guvernul a alocat luna trecuta 1,3 miliarde lei din fondul de rezerva bugetara pentru cheltuieli curente si de capital, la peste 2000 de primarii. Primariile conduse de PSD si de liberali au primit sumele cele mai mari, PDL acuzand Guvernul ca alocatia bugetara s-a facut pe criterii politice. De cealalta parte, PSD spune ca la fel a procedat si PD.

 

Sursa: Financiarul

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!