ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(24.10.2008)

Revista Presei 24.10.2008

 

Ratele creditelor in lei scad, cele in valuta raman umflate

 

Lovitura de teatru pentru banci. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi ca va limita dobanzile la care se imprumuta bancile in lei, care ulterior se regasesc in ratele mai mari pe care le platesc clientii. Miscarea neasteptata a Bancii centrale vine pe fondul majorarii excesive a dobanzilor interbancare de catre un anumit grup de banci, in ultimele zile.  

BNR a somat sapte banci sa reintre in normalitate, prin ajustarea ROBOR (dobanda la care bancile se imprumuta intre ele in lei si care se ia in calcul la stabilirea ratei lunare, alaturi de marja bancii). „In cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a BNR, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Sursa: Gandul

 

Aproape gratis, de la stat: panouri solare, minieoliene, pompe geotermale

 

Programul „Casa Verde”, prin care statul ii va subventiona cu 90% pe romanii care vor cumpara si monta sisteme energetice ecologice, a fost lansat, joi, de ministrul Mediului. Este vorba despre panouri solare si fotovoltaice, minieoliene, pompe geotermale si alte sisteme care merg pe energii „curate“. Folosirea acestora va scadea valoarea facturii la apa calda cu circa 60%, iar pe a celei de caldura, cu 30%, a explicat ministrul Mediului, Attila Korodi. Pot beneficia de subventie nu numai persoanele fizice, ci si firmele, asociatiile de locatari, scolile, primariile sau ONG-urile. Inscrierile incep de pe 5 ianuarie 2009 si tin pana pe 5 decembrie, urmand ca programul sa fie reluat an de an.

Sursa: Gandul

 

FMI: Crestere economica de 4-5% pentru Romania, in 2009

 

Potrivit Fondului Monetar International, cresterea economica inregistrata de Romania anul viitor va fi de maximum 5%, fapt care contrazice proiectul bugetului de stat care, cel putin in varianta "nefinisata", prevede o crestere a PIB de 6%. 

Estimarile ministerului de Finante sunt mult peste prognozele institutiilor internationale care prevad ca in 2009 economia Uniunii Europene va creste cu 0,7%, iar Romania inca face parte din Uniunea Europeana si este greu de crezut ca va putea avea o rata de crestere economica de noua ori mai mare decat media UE.

 

Sursa: Capital  

 

Pret de referinta la gigacalorie pentru toate statele UE

 

Europarlamentarii PD-L au depus la Parlamentul European o propunere de rezolutie referitoare la stabilirea unui pret de referinta pentru gigacalorie la nivelul intregii Uniuni Europene.“Este nevoie sa se stabileasca un pret de referinta la nivelul UE intrucat nivelul ridicat al pretului gigacaloriei submineaza puterea de cumparare a cetatenilor europeni, cele mai afectate fiind gospodariile cu cele mai mici venituri, si pentru ca imperativul folosirii de tehnologii nepoluante fata de mediu pentru producerea energiei termice ar putea duce la cresteri netransparente si nejustificate ale pretului gigacaloriei”, a declarat europarlamentarul PD-L Marian Zlotea.
Sursa:
Cotidianul

 

Bucuresti, locul 6 la potential economic in Europa emergenta

 

Bucurestiul se plaseaza pe locul 6 in Europa, respectiv pe pozitia a 32-a la nivel mondial, intr-un clasament al mediului economic si comercial care caracterizeaza 65 de orase din tarile emergente cu o contributie importanta la cresterea economica globala, potrivit unui studiu realizat de MasterCard. Clasamentul este realizat in functie de opt indicatori, fiecare cu ponderi cuprinse intre 10,6% si 13,8% in scorul final al oraselor analizate, respectiv mediul economic si comercial, cresterea si dezvoltarea economica, mediul de afaceri, dezvoltarea sectorului serviciilor financiare, relatiile comerciale, comunicarea si relatiile educationale, calitatea vietii, respectiv securitatea si gradul de risc.  

 

Sursa: Romania Libera

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!