ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Guvernul a analizat liniile generale ale bugetului de stat


 

Guvernul a analizat liniile generale ale bugetului de stat


(23.10.2008)

Bugetul pe 2009 va fi un buget al dezvoltarii, al investitiilor in infrastructura, educatie, sanatate, agricultura, si va promova o politica fiscala stimulativa, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la finalul sedintei de Guvern.

Executivul a discutat in sedinta de astazi liniile generale ale proiectului bugetului de stat si a adoptat proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale.

“In actualul context al situatiei economice internationale, bugetul Romaniei va fi indreptat catre investitii, catre dezvoltarea cresterii economice si nu spre consum. Taxele si impozitele nu vor fi majorate si nu vom introduce impozite noi prin acest proiect de buget”, a afirmat premierul Tariceanu.

Seful Executivului a aratat ca una dintre deciziile luate astazi vizeaza plafonarea cheltuielilor publice la o serie de autoritati intre care Cancelaria Primului-Ministru, Secretariatul General al Guvernului, Administratia Prezidentiala, Curtea de Conturi, etc. Ministerul Finantelor va reanaliza bugetele de cheltuieli ale acestor institutii, urmand sa prezinte Guvernului in viitoarea sedinta forma finala a bugetului. Banii care vor rezulta din aceste economii vor fi redirectionati, a precizat primul-ministru.

“Proiectul de buget este construit estimand o crestere economica de 6%”, a precizat premierul, aratand ca s-a tinut cont de conditiile economice internationale.

Guvernul va acorda in continuare o atentie deosebita domeniului social, iar pensiile si salariile vor creste in continuare, a spus primul-ministru.

Astfel, castigul salarial mediu net va fi majorat in medie cu 10%. Daca in 2004 castigul salarial mediu brut era de 818 lei, in 2008 acesta este 1.700 lei, urmand sa creasca la 1.865 de lei in cursul anului 2009, a subliniat premierul Tariceanu.

„Toate aceste cresteri sunt generate de performanta economica”, a spubliniat premierul Tariceanu.

„Bugetul pe 2009 va fi unul de factura europeana”, a spus primul-ministru, precizand ca filosofia pe care a fost construit bugetul pe anul 2009 are la baza un deficit bugetar estimat la 2%, sub pragul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, iar formarea bruta de capital fix este de 13%.

„Proiectul de buget promoveaza politici convergente cu cele ale Uniunii Europene”, a afirmat premierul Tariceanu.

Pentru investitii in infrastructura, a fost alocat un procent de 6,5% din PIB, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a explicat ca alocarile vor fi destinate infrastructurii de transport - 4,5% din PIB, locuinte si servicii publice - 1,3% din PIB si infrastructura de mediu - 0,6% din PIB.

Educatia va primi, pentru al doilea an consecutiv, 6% din PIB, respectiv 34,6 miliarde lei, a aratat premierul Tariceanu, adaugand ca, impreuna cu cercetarea, bugetul alocat acestui domeniu este de 6,8% din PIB. "Pentru cercetare depasim suma de 1 miliarde de euro, depasind pragul stabilit de Tratatul de la Lisabona", a declarat premierul Tariceanu. Desi procentul este acelasi, cresterea PIB face ca in termeni nominali, educatia sa primeasca in 2009 cu 31% mai mult decat in 2008.

Pentru sanatate, alocarea este de 4% din PIB , mai mult cu 17% decat in 2008. Comparativ cu anul 2006, bugetul pe anul 2009 se dubleaza.

Agricultura va beneficia in 2009 de un buget de 3% din PIB, dublu fata de anul 2006 si cu 27% mai mult decat anul 2008. Premierul Tariceanu a adaugat ca, in sedinta de astazi s-a decis majorarea bugetul Ministerului Agriculturii cu 500 milioane lei, pentru Programul anual de combatere a secetei. Vor fi doua directii de actiune, prima dintre ele se va referi la repunerea in functie a instalatiilor si infrastructurii existente si implementarea si realizarea de proiecte de combatere a secetei, a afirmat Tariceanu.

Pentru Asigurari si asistenta sociala, in 2009 a fost alocat un procent de 11,4% din PIB, cu 18% mai mult ca in 2008.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca va continua relaxarea fiscala prin reducerea contributiilor sociale si prin scutirea de la plata impozitului pe castigurile din tranzactiile cu valori mobiliare, decisa deja prin modificarea Codului Fiscal.

O alta masura este diminuarea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe profit, prin acordarea unei deduceri suplimentare pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, in proportie de 20% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitati. „Este o formula care se foloseste si in Europa pentru stimularea activitatii de cercetare dezvoltare”, a precizat premierul Tariceanu.

Primul-ministru a precizat ca „avandu-se in vedere climatul la nivelul economiei mondiale”, Guvernul a decis introducerea a doua masuri suplimentare pentru stimularea investitiilor, masuri care se vor incadra in ajutorul de stat care va depasi 900 milioane lei.

Astfel, o treime din acest ajutor de stat va fi destinat Intreprinderilor Mici si Mijlocii, si va consta in subventionarea dobanzilor, astfel incat sa se incadreze in chema ajutorului de minimis, de 200.000 de euro.

Doua treimi din acest ajutor va fi directionat spre proiectele de investitii, astfel incat sa fie stimulate investitiile si sa se atraga investitii suplimentare.

„Vreau sa stimulam investitiile intr-o perioada in care se anunta dificultati”, a spus primul-ministru.

Sursa: Guvernul Romanei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!