ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Peste 2 milioane de euro vor fi alocati Romaniei pentru realizarea hartilor de risc la inundatii in Lunca Dunarii


 

Peste 2 milioane de euro vor fi alocati Romaniei pentru realizarea hartilor de risc la inundatii in Lunca Dunarii


(23.10.2008)

Proiectul "Danube Flood Risk - Cartografierea zonelor de risc la inundatii in Lunca Dunarii" a fost recent selectat de Comisia Europeana in cadrul celei de-a doua etape de analiza, urmand ca dupa evaluarea ofertei finale sa primeasca aprobarea din partea forului european.

Proiectul "Danube Flood Risk" initiat in anul 2007 la propunerea secretarului de stat Lucia Ana VARGA, presedinte al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), va reuni specialisti din institute de cercetare, ONG-uri, institutii publice si administratii locale, in scopul dezvoltarii unui sistem comun de cartografiere a zonelor de risc la inundatii in Lunca Dunarii.

Romania a atras in cadrul acestui proiect 17 parteneri si observatori din alte 13 tari europene (Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Germania, Italia, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina).

Acest proiect va asigura bazele stiintifice pentru adoptarea masurilor ecologice de protectie impotriva inundatiilor de-a lungul intregii Lunci a Dunarii, in conformitate cu cerintele Directivei Cadru Apa si Directivei Viituri ale Uniunii Europene.

Proiectul, in valoare de 6,5 milioane de euro (din care peste 2 milioane de euro vor fi alocati Romaniei) va fi finantat de catre Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) al Comisiei Europene iar implementarea efectiva a acestuia se va desfasura in perioada 2009 – 2011.

In cadrul acestui proiect vor fi realizate in perioada urmatoare demonstatii-pilot in zone intens urbanizate (Viena, Austria), industrializate (Centrala Nuclearo-Electrica din Kozlodui, Bulgaria), in zona porturilor (Galati, Romania) dar si in zona localitatilor mici expuse inundatiilor produse de Dunare. Pe parcursul acestor exercitii dar si ulterior, in timpul implementarii proiectului, centralele hidro-energetice si infrastructura de alimentare cu apa, care reprezinta expresia vulnerabilitatii in fata inundatiilor, vor indeplini un rol-cheie.

Cel mai important rezultat al acestui proiect va fi Atlasul hartilor de risc la inundatii pentru Lunca Dunarii care va reprezenta un instrument de baza pentru adoptarea integrata a masurilor de reducere a riscului la inundatii pentru tarile din bazinul Dunarii, inclusiv Romania.

Pana in acest moment, doar raurile Rin si Elba dispun de un astfel de atlas in Europa.

"Alaturi de Expeditia comuna de supraveghere a Dunarii, care ne-a furnizat date importante privind calitatea apelor fluviului si ale afluentilor sai, initierea proiectului Danube Flood Risk, prin care tara noastra va beneficia de o suma de peste 2 milioane de euro, a fost o alta actiune importanta derulata pe timpul presedintiei Romaniei la ICPDR", a precizat Lucia Ana VARGA, secretar de stat in cadrul MMDD.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!