ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Consiliul de Mediu de la Luxemburg


 

Consiliul de Mediu de la Luxemburg


(21.10.2008)

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI, conduce delegatia Romaniei care participa, in perioada 20-21 octombrie, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg.

In cadrul primei zile de dezbateri, ministrii Mediului din Uniunea Europeana au abordat subiectul Pachetului legislativ "schimbari climatice - energii din surse regenerabile".

Ministrul Attila Korodi a precizat, in cadrul interventiei sale, ca Romania reitereaza sprijinul fata de obiectivele UE referitoare la actiunile necesare in domeniul schimbarilor climatice si energiilor din surse regenerabile dupa anul 2012, asa cum au fost agreate la Consiliile Europene de Primavara, din 2007 si 2008.

"Doresc sa va informez ca in cadrul reuniunii de maine, 21 octombrie, a Guvernelor Romaniei si Ungariei, va fi semnata o declaratie comuna a celor doua state. Documentul se refera, in principal, la punctele sensibile, sustinute in comun de cele doua state, in ceea ce priveste pachetul schimbari climatice – energie" a anuntat demnitarul.

Acesta a subliniat faptul ca tara noastra reafirma necesitatea recunoasterii eforturilor intreprinse de catre fiecare Stat Membru in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, incepand cu anul 1990, pentru indeplinirea angajamentelor sub Protocolul de la Kyoto.

"Trebuie sa recunoastem cu totii ca reducerile realizate la nivelul unor State Membre, in perioada 1990-2005, contribuie in mod semnificativ la obiectivul general de reducere al UE pana in anul 2020.

Romania este unul dintre Statele Membre care a contribuit semnificativ la aceasta reducere. Astfel, datorita reformelor structurale si actiunilor timpurii intreprinse in perioada 1990-2005, Romania a inregistrat o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de aproximativ 40%. Aceasta reducere, alaturi de cele ale altor State Membre, au condus ca la sfarsitul anului 2005, la nivelul Uniunii Europene, sa se inregistreze o reducere a emisiilor cu 6% fata de 1990. Romania considera ca aceste eforturi nu sunt reflectate corespuzator, pachetul neoferind un raspuns la aceasta problema", a precizat Attila Korodi.

Oficialul MMDD a mentionat ca un alt aspect sensibil pentru Romania il reprezinta necesitatea revizuirii tuturor angajamentelor stabilite pentru Statele Membre, in perspectiva incheierii unui acord international (trecerea la nivel UE, de la o reducere de 20% la 30%).

"Consideram ca, in acest caz, este necesar un acord asupra prevederilor suplimentare, precum si asupra masurilor si mijloacelor tranzitorii necesare pentru intrarea in vigoare a unui asemenea acord", a explicat ministrul.

El a precizat, in alta ordine de idei, ca datorita pozitiei sale geografice, Romania considera esentiala protejarea sectoarelor/subsectoarelor energo-intensive, in functie de gradul de expunere la concurenta internationala. Astfel, alocarea gratuita a certificatelor trebuie sa se faca pe baza benchmarking-ului, care sa tina seama de potentialul de reducere tehnico-economic al acestor sectoare/subsectoare.

In continuarea interventiei sale, demnitarul a abordat tema licitarii certificatelor de emisie in domeniul energiei, in perioada 2013 – 2020. El a precizat ca Romania sustine cresterea graduala si progresiva a acestei metode de alocare pentru producatorii de energie electrica, similar celorlalte sectoare industriale.

Subiectul Schemei de emisii a fost urmatorul abordat in alocutiunea ministrului: "EU ETS ar trebui sa asigure acelasi cadru de actiune pe tot cuprinsul UE. Mai mult, aceasta nu trebuie sa aiba un impact negativ asupra capacitatii de dezvoltare a Statelor Membre sau sa puna o presiune puternica asupra economiilor in crestere. Ma refer aici, in special, la noile State Membre, inclusiv Romania, care au trecut printr-o perioada de tranzitie spre economia de piata. De aceea, Romania considera oportuna utilizarea, la nivel national, a unui procent cat mai mare din veniturile din licitatii pentru atingerea obiectivelor generale ale Uniunii Europene.

Finantarea internationala nu ar trebui sa aiba un caracter obligatoriu, ci sa constituie o optiune a fiecarui Stat Membru", a precizat acesta.

Referitor la finantarea proiectelor de captare si stocare a CO2, Attila Korodi a spus ca Romania sustine finantarea acestora din surse comunitare, altele decat Fondurile Structurale si de Coeziune existente, cat si din resurse publice si private. In ceea ce priveste finantarea acestor proiecte din rezerva de noi intrati, Romania considera ca nu este o solutie viabila, avand in vedere necesitatea utilizarii acestei rezerve in mod echitabil si echidistant pentru toate instalatiile ETS, existente si noi.

Ultima tema abordata s-a referit la distribuirea veniturilor din licitatii: "Pentru Romania, ca si pentru alte State Membre, distribuirea acestui tip de venituri trebuie sa functioneze ca un mecanism de sustinere al economiilor nationale, bazat pe principiul echitatii si solidaritatii, respectiv al compensarii eforturilor deja realizate. In acest sens, consideram necesara modificarea modului de distribuire propus de Comisie. Astfel, aceasta distributie trebuie sa tina seama inclusiv de eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, realizate inainte de 2005", a concluzionat ministrul Attila Korodi.

Sursa: MMediu

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!