ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Ministrul Mediului - la instalatie de tip shredder


 

Ministrul Mediului - la instalatie de tip shredder


(21.10.2008)

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI, a participat astazi la inaugurarea unei instalatii de tip shredder pentru reciclarea autovehiculelor scoase din uz.

Prezentam in continuare transcrierea discursului sustinut de Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile:

"Doamnelor si Domnilor
Imi face placere sa asist la acest eveniment care marcheaza o dubla premiera in sectorul recuperarii deseurilor provenite din industria auto dar si a deseurilor electrice si electronice. De ce vorbesc despre o dubla premiera?

In primul rand pentru ca instalatia pe care o vedeti poate prelucra 12.000 tone deseuri/luna. Asta inseamna pe langa reale performante economice si performante de mediu care constau in reducerea consistenta a timpului de stocare a acestor tipuri de deseuri voluminoase.

In al doilea rand, instalatia pe care o vedeti astazi aici are marele avantaj de a reusi sa recupereze din deseurile prelucrate peste 85%. Este un procent in acord cu directivele europene, un procent care depaseste cu mult performantele de recuperare/valorificare din rematurile clasice unde rata de recuperare nu depaseste 50%.

Pe de alta parte, consider ca Romania avea nevoie de o astfel de instalatie, mai cu seama ca, circa 70% din parcul auto national are o vechime de peste 13-14 ani! Asta inseamna ca, doar in cativa ani, tara noastra se va confrunta cu gestionarea unui volum important de deseuri provenite din masinile scoase din uz.

Nu mai punem la socoteala faptul ca acest proces este accelerat de programul de innoire a parcului auto, pe care MMDD il deruleaza si care a inlocuit pana acum aproape 70.000 masini. Vorbeam la inceput despre o dubla premiera. Al doilea aspect la care doresc sa ma refer este unul cu o importanta componenta de protectia mediului. Din punctul meu de vedere, o astfel de instalatie nu trebuie sa fie doar performanta din punct de vedere economic, ci si prietenoasa cu mediul inconjurator.

Cu toate ca aceasta instalatie creste semnificativ gradul de recuperare fata de echipamentele clasice, ramane totusi un procent important, de 15 la suta, care ar putea crea probleme de mediu. Fara tratarea si sortarea acestor reziduuri nemetalice, cum sunt plasticul si cauciucul, nu putem vorbi despre o tehnologie nepoluanta.

Tocmai in acest sens a fost absolut necesara construirea unei instalatii post-shredder care sa prelucreze deseurile neferoase amestecate, rezultate din Shredder.

Aceasta instalatie capabila sa separe, in functie de greutate, fiecare componenta care nu se recupereaza de catre shredder, este finantata de la Fondul pentru Mediu, cu aproape 1 milion euro, in conditiile in care valoarea totala a investitiei este de 2,4 milioane euro.

In plus, fata de alte instalatii de acest tip, aceasta nu foloseste resursa de apa ca materie prima, evitand astfel atat consumul excesiv de apa, cat si poluarile accidentale.

Dupa cum se vede instalatia este montata aproape in intregime urmand ca, la sfarsitul acestei luni, sa inceapa probele finale si din noiembrie sa intre in functiune.

Stimati participanti,
Am ales sa va vorbesc in procente si in date de performanta tocmai pentru a intari momentul pe care astazi il sarbatorim!

Performantele pe care le inregistreaza aceasta instalatie de tip shredder se vor traduce in curand in atingerea unor standarde de mediu ape care tara noastra are datoria sa le asigure prin masuri si investitii potrivite in acest sens."

Sursa: MMediu

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!