ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(20.10.2008)

Revista Presei 20.10.2008

 

Proiectul Economia Bazata pe Cunoastere al MCTI, medaliat de Comisia Europeana

Finalistii concursului European e-Inclusion Awards 2008, organizat de Comisia Europeana, au fost anuntati, saptamana trecuta, la Bruxelles. Proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, depus de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, este singurul proiect din Romania medaliat, calificandu-se printre cei 5 finalisti ai categoriei Geographic Inclusion Award - incluziune geografica. Concursul premiaza initiativele si proiectele care pot aduce beneficii grupurilor dezavantajate prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

 

Sursa: Euractiv

 

Criza ne taie din banii de la UE

Atat firmele, cat si autoritatile locale vor avea de pierdut din cauza dificultatii de accesare a creditelor si a scumpirii imprumuturilor. Criza financiara internationala face ca fondurile europene destinate Romaniei sa ajunga tot mai greu la beneficiarii de la noi. Din frica de a nu aproba credite pentru proiecte riscante, bancile ofera imprumuturi din ce in ce mai greu. Dobanzile sunt si ele tot mai mari, din cauza cresterii costului finantarilor pe plan international.

Astfel, finantarile bancare vor deveni foarte dificil de accesat atat pentru firme, cat si pentru autoritatile locale, cele pentru care e rezervata cea mai mare felie din banii europeni.

Sursa: Euractiv

 

Foame de leu

 

Cererea mare de moneda nationala a urcat dobanzile interbancare pana la rate de 80%
Pe fondul nevoii mari de lei din piata, moneda nationala a urcat vineri la 3,65 unitati pentru un euro
Ghetea: Economia romaneasca nu poate ramane indiferenta in fata contextului international

 

Sursa: Curierul National

 

Euro coboara pana la 3,65 lei

Volatilitatea cursului euro/leu a continuat sa fie ridicata, leul avand o tendinta de apreciere fata de euro, la aceasta contribuind atat factorii interni cat si cei externi. Pe plan intern principalul factor de apreciere a leului a fost reprezentat de cresterea majora a dobanzilor interbancare. Acestea se situau inca de la inceputul lunii cu peste 3 - 4 puncte procentuale peste rata de politica monetara a BNR, care este de 10,25%, aceasta amplificandu-se incepand cu joi, cand au urcat la aproape 30% pentru ca vineri ele sa ajunga la 46%.

Sursa: Curierul National

 

Adio credite in franci elvetieni

 

Costurile imprumuturilor in CHF, apropiate de ale celor in euro

Multe alte banci din centrul si estul Europei, inclusiv din Romania, au impus deja limitari la imprumuturile in moneda straina sau chiar au suspendat acordarea lor, pentru a-si limita expunerea la finantare straina, dupa ce criza mondiala a redus lichiditatea pe pietele internationale. Pe piata romaneasca primele limitari s-au referit la imprumuturile in franci elvetieni, bancherii susti- nand ca, in momentul de fata, costurile acestor credite le-au egalat pe ale celor in euro.

 

Sursa: Financiarul

 

Moment istoric: Romania devine exportator net de autovehicule

 

In acest an, peste 350.000 de vehicule vor fi trimise din Romania catre alte piete. Aproximativ 180.000 dintre acestea vor fi modele Dacia finite, restul rezultand din asamblarea colectiilor CKD.

Incepand cu 2005, primul an in care Dacia a inceput sa exporte modelul Logan, numarul de masini produse in Romania si comercializate in alte state a crescut constant.

Sursa: Capital

 

Romanii pot scapa de vize pentru America, la presiunea Comisiei Europene

 

Comisia Europeana cere anularea vizelor pentru toate tarile Uniunii Europene, dupa ce ieri Statele Unite au anuntat anularea obligativitatii vizelor pentru cetatenii din sase tari din Europa de Est.

Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Slovacia.

Pe de alte parte, cetatenii altor sase tari membre ale UE, printre care si Romania au inca nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite.

 

Sursa: Capital  

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!