ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Lansarea cartei verzi a coeziunii teritoriale


 

Lansarea cartei verzi a coeziunii teritoriale


(14.10.2008)

Cu ocazia sesiunii de deschidere a OPEN DAYS 2008 - Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor din data de 6 octombrie, Comisia Europeana a lansat Carta Verde a Coeziunii Teritoriale.

Totodata a fost lansata consultarea publica la nivelul Statelor Membre privind conceptul de coeziune teritoriala si valoarea sa adaugata ca cea de-a treia dimensiune a politicii de coeziune a UE. Carta Verde a Coeziunii Teritoriale reprezinta un raspuns al Comisiei Europene la solicitarea Statelor Membre si a Parlamentului European.

La consultarea nationala sunt asteptate contributii ale autoritatilor publice de la nivel central, regional, local, ale partenerilor economici si sociali, reprezentantilor mediului academic, societatii civile, cu scopul de a avea o intelegere mai buna a conceptului de coeziune teritoriala si a implicatiilor sale asupra continutului viitoarei politici de coeziune a UE.

Consultarea publica asupra Cartei Verzi a Coeziunii Teritoriale, care va raspunde la intrebarile din finalul documentului, se va desfasura pana pe 28 februarie 2009, Comisia Europeana urmand sa prezinte rezultatele consultarii la finele primaverii anului 2009. Pentru informatii suplimentare, puteti accesa site-ul Comisiei:
ec.europa.eu/regional_policy/consultation/terco/index_en.htm

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) va lansa consultarea nationala asupra Cartei Verzi a Coeziunii Teritoriale in data de 28 octombrie 2008, cu ocazia conferintei internationale „Competitivitate si Coeziune Teritoriala in estul si sud-estul europei”, urmand ca procesul consultarii sa se desfasoare dupa un calendar care va fi ulterior publicat pe site-ul MDLPL,
www.mdlpl.ro.

CARTA VERDE A COEZIUNII TERITORIALE – SCURTA SINTEZA

Pornind de la ideea ca teritoriul Europei prezinta o structura a asezarilor marcata de un relativ echilibru intre asezarile puternic urbanizate si cele rurale, Carta Verde subliniaza faptul ca acest aspect reprezinta o oportunitate pentru Europa. Pe de alta parte, elemente cu valenta teritoriala, precum concentrarea teritoriala, distanta si diviziunea administrativa, alaturi de caracteristicile geografice ale unor teritorii sunt considerate drept principalele obstacole in calea dezvoltarii economice si sociale.

Aceste obstacole ar trebui transformate in linii de actiune, astfel:

*                 Concentrarea teritoriala – Depasirea diferentelor sub aspectul densitatii.
Aglomerarile urbane pot genera atat efecte pozitive, cat si negative. In astfel de teritorii poate exista atat o concentrare mare a inovarii si productivitatii, dar si a poluarii si excluziunii sociale. Carta Verde sugereaza ca o coordonare mai buna este esentiala pentru a facilita complementaritatea functiilor dintre orasele mari si regiunile inconjuratoare, ducand la maximizarea contributiei fiecarui teritoriu la prosperitatea Uniunii in ansamblul sau.

*                 Distanta – Interconectarea teritoriilor.
La ora actuala, accesul la servicii publice precum serviciile sanitare, educatie si retele energetice sustenabile, transport eficient, Internet este inegal distribuit la nivelul Uniunii Europene. In unele zone rurale, in medie 40% din populatie locuieste la peste 30 minute distanta de un spital si 43% la mai mult de o ora distanta de o universitate. De asemenea, la nivelul anului 2007, accesul la Internet in aceste zone a fost, in medie, cu 15% mai scazut decat in mediul urban.

*                 Diviziunea administrativa – consolidarea cooperarii teritoriale.
Astfel, problemele de mediu, asociate schimbarilor climatice, inundatiilor, pierderii biodiversitatii sau problemele legate de fenomenul navetismului nu tin cont de limitele administrative, Carta Verde sugerand ca aceste probleme pot fi abordate mai eficient cu ajutorul unei cooperari consolidate la diverse niveluri administrative (local, regional, transfrontalier etc.). Politica de coeziune a UE sprijina cooperarea teritoriala, prin intermediul programelor de cooperare teritoriala internationala, transfrontaliera si interregionala, insa in Carta Verde se sugereaza ca ar trebui facut mai mult in acest sens.

*                 Caracteristicile geografice ale anumitor regiuni: zonele montane, zonele insulare, regiunile cu densitate scazuta a populatiei, zonele costiere si zonele cele mai indepartate ale UE (outermost regions) sunt, de asemenea, considerate bariere pentru o dezvoltare armonioasa a teritoriului UE.


Intrebarile la care intentioneaza sa raspunda Carta Verde sunt legate de:

*                 definitia coeziunii teritoriale si elementele suplimentare pe care le aduce in plus fata de coeziunea economica si sociala;

*                 scara si dimensiunea ariei vizate de actiunea politica, pentru asigurarea coeziunii teritoriale (probleme legate de subsidiaritate, necesitatea unor masuri adecvate in functie de caracteristice geografice ale teritoriilor);

*                 consolidarea cooperarii teritoriale (rolul Comisiei Europene in sprijinirea cooperarii teritoriale, necesitatea unor noi forme de cooperare teritoriala, instrumente legislative si financiare pentru sprijinirea cooperarii);

*                 consolidarea coordonarii (caile de imbunatatire a coordonarii intre politicile sectoriale si teritoriale, a coerentei politicilor teritoriale, a coordonarii politicilor comunitare si nationale in vederea cresterii coeziunii teritoriale)

*                 noile parteneriate teritoriale (nevoia implicarii unor noi actori in procesul de decizie, modul de atingere a nivelului dorit de participare a actorilor);

*                 imbunatatirea gradului de intelegere a coeziunii teritoriale cu ajutorul indicatorilor.


ISTORICUL COEZIUNII TERITORIALE PE SCURT

Dezbaterea privind coeziunea teritoriala a debutat la inceputul anilor nouazeci, conducand la adoptarea Perspectivei Europene a Dezvoltarii Teritoriale, in 1999. Comisia a dezvoltat acest demers consolidand cooperarea teritoriala prin intermediul programului INTERREG si prin constituirea, in 2002, a Retelei Europene de Observare a Planificarii Teritoriale (ESPON – European Spatial Planning Observation Network).

Adoptarea Agendei Teritoriale a UE, in mai 2007, la Leipzig si a Primului Program de Actiuni al Agendei Teritoriale, noiembrie 2007, au dat un nou impuls dezbaterii, identificand sase prioritati teritoriale (de la clustere de inovare regionala, structuri ecologice si resurse culturale, pana la dezvoltarea policentrica a asezarilor si la noi forme de guvernanta). De asemenea, la finele anului 2007, Comisia a invitat Statele Membre sa raspunda unui chestionar privind definirea si implementarea conceptului de coeziune teritoriala la nivel national.

Presedintia franceza a Consiliului UE va contribui la aceasta dezbatere prin organizarea a doua evenimente majore:

*                 Conferinta asupra Coeziunii Teritoriale si Viitorul Politicii de Coeziune, care va avea loc in Paris, pe 30-31 Octombrie;

*                 intalnirea informala a ministrilor responsabili cu amenajarea teritoriului si dezvoltarea regionala, la Marsilia, pe 24 - 26 Noiembrie.

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!