ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(10.10.2008)

Revista Presei 10.10.2008

 

Euro se indreapta spre pragul de 3,75 lei

 

Scaderea dobanzilor de politica monetara ale Rezervei Federale americane, ale Bancii Centrale Europene si ale Bancii Angliei a redus aversiunea faia de risc a traderilor, acestia revenind pe pieiele emergente pentru a profita de dobanzile mult mai ridicate pe care le practica bancile locale.
In aceste condiiii leul a inregistrat una dintre cele mai mari aprecieri zilnice ale sale faia de euro, cursul mediu coborand de la 3,9233 la 3,8249 lei.

Sursa: Curierul National

 

Korodi le-a cerut urbanistilor sa proiecteze cladiri eco

 

Ministrul mediului, Attila Korodi a solicitat urbanistilor prezenti la Conferinta Nationala a Urbanistilor sa proiecteze imobile ecologice prin care sa reduca nivelul de poluare al oraselor. Prezent la aceeasi manifestare, ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely a declarat ca urbanistii trebuie sa se conformeze legislatiei si sa opreasca fenomenul derogarilor.

Sursa: Euractiv

 

Asiguratorii ar trebui sa scumpeasca RCA cu 40%

 

Asiguratorii din Romania ar trebui sa majoreze cu 40% tarifele la asigurarile auto obligatorii pentru 2009, avand in vedere evoluiia ratei daunelor, si sa introduca fransiza pentru asigurarile Casco ca sa-i responsabilizeze pe soferi, a spus seful biroului de asigurari auto Generali, Radu Ionescu. "In condiiiile evoluiiei ratei daunelor, societaiile de asigurari din Romania ar trebui sa creasca tariful poliiei cu 40%", a meniionat Ionescu, care a adaugat ca 2008 este, cel mai probabil, al treilea an consecutiv in care asiguratorii vor inregistra pierderi, informeaza Mediafax.

Sursa: Curierul National

 

MEF: 7% dintre proiectele UE depuse au fost aprobate pana la 15 septembrie

 

Aproximativ 7% dintre proiectele pentru obtinerea de finantare europeana depuse in cadrul celor sapte programe operationale au fost aprobate pana la 15 septembrie, si doar pentru 34% dintre cele aprobate au fost incheiate contracte de finantare cu beneficiarii, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor. Astfel, pana la 15 septembrie, au fost depuse 3.485 de proiecte, in valoare de 25,34 mld. lei (aproximativ 7,04 mld. euro), dintre acestea fiind aprobate 247, in valoare totala de 6,90 mld. lei (aproximativ 1,91 mld. euro).

Sursa: Standard

 

Sanse mari ca imprumuturile in lei sa nu se scumpeasca

Situatia Romaniei nu permite BNR reduceri de dobanda-cheie

Actiunile concertate fara precedent ale celor mai mari banci centrale din lume, de reducere a dobanzii de interventie, au avut un impact imediat asupra pietelor bursiere si valutare. Analistii spun insa ca in Romania nu poate fi vorba inca despre o relaxare a politicii monetare, cu implicatii asupra costului creditelor in lei.

Nu mai putin de opt mari banci centrale si autoritati monetare din aproape toate zonele globului au decis miercuri sa reduca dobanda de politica monetara, cu valori cuprinse intre 0,25-0,5 puncte procentuale, in incercarea de a spori increderea investitorilor in monedele nationale. Acestor actiuni concertate fara precedent li s-au adaugat si injectii masive de lichiditate pentru temperarea presiunilor de pe pietele financiare.

Sursa: Financiarul

 

Sute de milioane de oameni vor fi nevoiti sa migreze din cauza schimbarilor climatice

 

Distrugerea mediului prin desertificare si inundatiile cauzate de schimbarile climatice ar putea forta, in urmatoarele decenii, sute de milioane de oameni sa isi paraseasca casele si sa migreze spre zone mai propice traiului, unde vor avea nevoie de noi locuinte. "Toti indicatorii arata ca ne confruntam cu o problema globala care incepe sa ia amploare", declara directorul Institutului pentru Securitate Umana si Mediu din cadrul Universitatii ONU din Bonn, Janos Bogardi.

 

Sursa: Ziua  

 

Zaharul, laptele si carnea - mai scumpe

 

Carnea de porc, laptele, produsele lactate si zaharul se pot scumpi cu pana la 10%, ca urmare a devalorizarii leului, in timp ce pretul uleiului va ramane nemodificat, sustin reprezentantii producatorilor din industria alimentara. Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Sorin Minea, a declarat ca, in a doua jumatate a lunii octombrie, se vor vedea primele scumpiri pe piata. Minea a mai spus ca pretul carnii si al produselor din carne de porc va creste cu cel putin 10%.

 

Sursa: Standard

 

Absorbtia de fonduri UE pentru IMM-uri nu va depasi 60% in 2008

 

Doar doua scheme de finantare mai sunt deschise in cadrul Programului Operational Sectorial

La inceputul anului 2008, au existat voci care s-au temut ca intreprinderile romanesti vor sparge pusculita cu fonduri comunitare. Asa se face ca, in momentul lansarii Programului Operational Sectorial in Romania, se zvonea ca va fi nevoie de suplimentarea bugetului, intrucat ar exista proiecte pentru 400% din fondurile alocate. Lucrurile nu stau insa nici pe departe asa, iar majoritatea managerilor romani au tratat cu dezinteres Programul Operational Sectorial.

Sursa: Financiarul

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!