ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(06.10.2008)

Revista Presei 06.10.2008

 

Leul slab umfla pretul mancarii

 

Acciza la combustibili, tigari, cafea si bauturi alcoolice va fi cu 11,2% mai mare din cauza diferentei de curs. Pretul mai mare la combustibili va scumpi, mai ales, painea, zaharul si laptele; romanii ar putea sa dea cu o treime mai mult pentru o franzela.

Romania va trebui sa faca fata anul viitor unui val generalizat de scumpiri. Motivul? Calcularea accizelor aplicate combustibililor, energiei electrice, tigarilor, cafelei sau bauturilor alcoolice la un curs al leului mai prost decat anul trecut. Astfel, accizele exprimate in euro vor lua in considerare un curs de 3,7364 lei/euro, fata de 3,3565 lei/euro la cat au fost calculate anul acesta.

Sursa: BloomBiz

 

Liderii UE relaxeaza regulile privind deficitul bugetar al statelor membre

 

Statele UE vor putea depasi plafonul de 3% din PIB al deficitului bugetar, impus la nivelul blocului comunitar, dupa ce principalii lideri europeni au decis sambata ca actuala criza financiara este suficient de grava pentru a permite guvernelor sa se abata de la regulile stricte privind bugetul.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, si primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, reuniti sambata la Paris pentru a gasi solutii pentru criza financiara, s-au aratat pregatiti sa aplice o clauza introdusa in 2005 in Pactul pentru Crestere si Stabilitate al Uniunii Europene (UE), care permite unui stat membru sa incalce reglementarile stricte privind nivelul deficitului bugetar, daca economia acelei tari este afectata grav de evenimente si circumstante exceptionale, transmite Reuters.

Sursa: Euractiv

 

Atac de panica pe leu

 

Moneda nationala a resimtit din plin, in cursul saptamanii trecute, socul acutizarii crizei financiare internationale. Stirile contradictorii din SUA si blocajul ingrijorator din piata interbancara europeana au favorizat un nou val de iesiri importante din tarile emergente. Leul a fost grav afectat de aceasta conjunctura, reactia fiind mult mai accentuata decat a altor valute din regiune.

 

Sursa: Curierul National

 

Modificare de avarie a Codului Fiscal

 

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a incercat, alaturi de institutiile cu responsabilitate in domeniu, diminuarea consecintelor negative aparute pe piata de capital autohtona prin adoptarea unor modificari ce vizeaza sporirea sentimentului de incredere in piata de capital care genereaza fluxuri financiare majorate la nivelul economiei facilitand realizarea unor plasamente.

Sursa: Curierul National  

 

Romania si alte 5 state UE vor amanarea licitatiilor pentru certificatele de poluare

Planul Comisiei Europene de a reduce emisiile poluante cu o cincime fata de 1990, pana in 2020, si de a introduce un sistem de licitatii deschise pentru acordarea de certificate de emisii de dioxid de carbon catre companiile din energie, incepand cu 2013, respectiv industrie, incepand cu 2020, ar putea fi intarziat. Sase state membre ale UE, printre care si Romania, au incheiat o intelegere prin care vor solicita noi dezbateri asupra modificarilor care trebuie aduse legislatiei de combatere a schimbarilor climatice.

Sursa: Curierul National

 

Romania va absorbi circa 850 de miliarde de euro din fonduri ISPA in 2008-2009

 

Ministerul Finantelor estimeaza ca anul acesta Romania va absorbi 350 de milioane de euro prin fondurile europene ISPA, fonduri de preaderare, urmand ca anul viitor sa absoarba circa jumatate de miliard de euro.

Fondurile ISPA sunt destinate in special dezvoltarii infrastructurii, de mediu sau de transport, la sfarsitul lunii trecut fiind finalizat cel de-al doilea proiect ISPA din Romania, respectiv statia de epurare a apei din Satu Mare, investitie care s-a ridicat la aproape 37 de milioane de euro.

Sursa: Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!