ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso


 

Intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso


(01.10.2008)

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit astazi, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

 

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi la Bruxelles o intalnire de lucru cu Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Intalnirea se inscrie in linia obisnuita a consultarilor pe care Comisia Europeana le are cu statele membre ale Uniunii Europene.

Principalul subiect abordat in discutiile dintre cei doi oficiali s-a referit la pachetul legislativ energie - schimbari climatice. Premierul Tariceanu a sustinut ca interesul Romaniei este acela de a continua si pe viitor dezvoltarea economica accelerata, care sa mentina si sa construiasca o baza industriala solida in Romania, tinand cont insa de obligatiile asumate de Uniunea Europeana, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, obiectiv pe care si l-a asumat si Romania. „Avem convingerea ca Uniunea Europeana trebuie sa ramana un lider in materie de protectie a mediului, iar Romania a sustinut si va sustine eforturile Uniunii Europene in aceasta directie”, a afirmat Seful Executivului.

Un alt subiect aflat pe agenda discutiilor a fost indeplinirea de catre Romania a obiectivelor inscrise in Agenda Lisabona. „Consider ca asumarea obiectivelor care decurg din agenda Lisabona va permite Romaniei sa intre in circuitul de competitivitate al Uniunii Europene” a declarat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Premierul a mai subliniat necesitatea unor investitii solide in inovare, dezvoltare tehnologica si tehnologii de varf, domenii care determina ca Uniunea Europeana sa fie un spatiu de competitivitate la nivel mondial.

La randul sau, Presedintele Comisiei Europene, a remarcat faptul ca Romania a fost prima tara membra UE care a prezentat Comisiei Europene un plan national de reforma pentru indeplinirea obiectivelor din Agenda Lisabona.

Premierul Tariceanu a reamintit ca pe baza Planului national de reforma si a recomandarilor facute de Comisia Europeana, Guvernul a pregatit un plan de actiune care a fost supus dezbaterii publice. Pe baza acestui plan, Guvernul isi va ajusta si planifica actiunile viitoare, astfel incat obiectivele inscrise in acest plan sa se traduca in modernizarea si crearea unei economii si a unei societati capabile sa faca fata provocarilor viitoare.

Cei doi oficiali au discutat si despre criza financiara internationala, subiect care va fi inscris pe agenda discutiilor de la summit-ul UE din luna octombrie, la care va participa si Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. La aceasta reuniune, liderii europeni vor incerca sa stabileasca directia de actiune viitoare, la nivelul UE, pentru pregatirea unei reactii la aceasta criza.

Referitor la efectul crizei in Romania, Premierul Popescu-Tariceanu a aratat ca „nu sunt semnale de slabiciune in sistemul bancar romanesc”, dar acest fenomen va avea efecte si in Romania din cauza crizei de lichiditati si a scumpirii creditelor, cu efecte asupra investitiilor.

In ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare pentru sistemul judiciar aplicabil Romaniei, acest subiect nu a fost inscris pe agenda discutiilor dintre cei doi oficiali, Calin Popescu-Tariceanu si Jose Manuel Barroso referindu-se doar la pregatirea misiunii de experti care vor face urmatoarea evaluare de etapa pentru Romania, ce va fi publicata in ianuarie-februarie 2009.

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!