ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Reducerea poluarii apelor cu nutrienti - prioritate pentru Ministerul Mediului


 

Reducerea poluarii apelor cu nutrienti - prioritate pentru Ministerul Mediului


(01.10.2008)

Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat in aceasta dimineata, la Hotel Crown Plaza din Bucuresti, la evenimentul de lansare a proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti".

Proiectul, ce va fi implementat in perioada 2008 – 2013 la nivelul intregii tari, avand o valoare de 60,04 mil EURO, are ca scop:

  • realizarea de platforme individuale in gospodarii pentru depozitarea temporara a gunoiului de grajd;
  • dotarea primariilor cu pubele pentru depozitarea separata a deseurilor menajere de gunoiul de grajd;
  • realizare de studii de fezabilitate pentru alimentari cu apa, canalizare si tratarea apelor menajere uzate in 86 de localitati unde exista surse de nitrati provenite din activitatile agricole;
  • crearea a 11 centre de demonstrare si instruire pentru a servi ca baza pentru implementarea proiectului pentru celelalte zone vulnerabile la poluarea cu nitrati (respectiv Albestii de Arges, Peciu Nou, Balta Alba, Tinca, Cristesti, Ghercesti, Mihaesti, Miroslava, Garleni, Bontida si Dumbrava Rosie);
  • realizarea unor perdele vegetale intre parcelele cultivate si cursurile de apa pentru a se evita astfel imprastierea gunoiului;
  • campanii de informare destinate fermierilor si agricultorilor privind bunele practici agricole pentru reducerea poluarii cu nutrienti.

Pe langa detaliile privind implementarea proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti", in cadrul evenimentului desfasurat astazi s-au mai discutat si aspecte privind reperele legislative nationale privind poluarea cu nitrati, particularitati privind implementarea Directivei Nitrati in Romania, aspecte privind poluarea cu nitrati si efectele acesteia asupra sanatatii umane. De asemenea, a fost prezentata situatia poluarii cu nutrienti la nivel de bazine hidrografice.

Cateva dintre recomandarile facute fermierilor in cadrul campaniilor de informare se refera la aplicarea unei cantitati de maximum 170 kg de azot pe hectar, realizarea lucrarilor agricole astfel incat sa se evite scurgerea nutrientilor in cursurile de apa, rotatia culturilor si respectarea perioadelor de interdicite a aplicarii gunoiului de grajd pe sol.

"Fac apel la fermieri sa respecte recomandarile din Codul de bune practici agricole pentru a nu risca sa piarda subventiile europene pentru agricultura" a spus Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

In Romania, zonele vulnerabile la nitrati, unde exista surse de nitrati provenite din activitatile agricole prezente sau istorice, in apele subterane si de suprafata, reprezinta perimetrele a 251 de localitati din 34 de judete si
10 bazine hidrografice, ceea ce inseamna o suprafata de 1.217.147 ha adica 8,20% din totalul suprafetei terenurilor agricole.

Suprafata de teren arabil din zonele vulnerabile este de 866.961 ha reprezentand 9,22% din totalul suprafetei terenurilor arabile.

Sursa: <a href="http://Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat in aceasta dimineata, la Hotel Crown Plaza din Bucuresti, la evenimentul de lansare a proiectului " _fcksavedurl="http://Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat in aceasta dimineata, la Hotel Crown Plaza din Bucuresti, la evenimentul de lansare a proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti". ">Ministerul Mediului

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!