ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Prezentarea Raportului Anual de Implementare REGIO PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL


 

Prezentarea Raportului Anual de Implementare REGIO PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL


(01.10.2008)

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in calitate de Autoritate de Management pentru REGIO – Programul Operational Regional a prezentat marti, 30 septembrie 2008, in cadrul unei conferinte nationale, primul raport anual de implementare a programului.

La eveniment au participat: ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor László BORBÉLY, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae IDU, secretarul de stat in MDLPL, Anna HORVÁTH, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Razvan COTOVELEA si directorul Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, Gabriel FRIPTU.

„Primul an de implementare a Programului Operational Regional a fost plin de provocari si foarte multa munca. Vreau sa va reamintesc care sunt principiile de baza care stau la baza implementarii cu succes a acestui program: competitivitate, transparenta, parteneriat si solidaritate. Subliniez solidaritatea, pentru ca scopul acestui program este dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii. Rolul regiunilor este esential in implementarea programului si consider ca pana cand regiunile nu vor avea si competente administrative, multe probleme vor ramane nerezolvate. Si de aici ajungem la o alta discutie: strategia de dezvoltare regionala pe termen mediu. Este esentiala pentru a reusi sa cheltuim banii eficient.
Am ambitia ca pana la sfarsitul mandatului sa pot prezenta Strategia de Dezvoltare a Romaniei. Multumesc tuturor celor care au muncit, pentru acest inceput bun, dar sa nu uitam ca implementarea unui program operational nu se masoara numai in numar de proiecte, nu este vizibila pe termen scurt ci mai curand pe termen lung, ca efect asupra beneficiarilor finali. De aceea, anii care urmeaza vor fi hotaratori”, a declarat ministrul László BORBÉLY.

Programul Operational Regional fost lansat in data de 12 iulie 2007, tot in acest an finalizandu-se si documentele aferente implementarii proiectelor. La sfarsitul anului 2007 erau lansate cererile de proiecte pentru domeniile de interventie privind infrastructura de transport (lansare 10 septembrie 2007), investitiile in echipamente pentru situatii de urgenta (lansare 31 octombrie 2007) si axa 6 de asistenta tehnica (august 2007).

La acest moment sunt lansate cereri pentru depunerea de proiecte pentru toate domeniile de interventie ale axelor prioritare din cadrul POR, cu exceptia Axei prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere. “In ceea ce priveste axa 1, sunt foarte multumit ca am reusit sa imprimam conceptul de dezvoltare policentrica acestui program. Astfel, pe langa cei 7 poli nationali de crestere si cei 13 poli de dezvoltare urbana, un procent de 30% din fondurile acestei axe este disponibil pentru proiecte integrate realizate de catre orasele mici, proiecte de care sa beneficieze cel putin 10.000 de locuitori” a mai adaugat ministrul László BORBÉLY.

In ceea ce priveste stadiul depunerii, evaluarii, selectiei si contractarii cererilor de finantare in cadrul POR, la aceasta data sunt depuse in cadrul domeniilor majore de interventie 1112 proiecte, din care se afla in diverse etape ale procesului de evaluare si contractare: 733 proiecte in valoare totala de 2, 081 miliarde euro din care 1,593 miliarde euro valoarea solicitata. Au fost semnate 20 contracte de finantare in valoare totala de 175,58 milioane euro.

Pana in prezent Autoritatea de Management a autorizat plati in valoare de 2,19 milioane euro

 

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!