ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » O noua provocare pentru Romania,integritatea in administrarea fondurilor structurale


 

O noua provocare pentru Romania,integritatea in administrarea fondurilor structurale


(30.09.2008)

Transparency International Romania, lanseaza astazi, 29 septembrie 2008, Raportul de Monitorizare a gestiunii fondurilor structurale in Romania si Ghidul de Integritate in executia contractelor derulate cu fonduri europene.

Raportul de monitorizare si Ghidul de Integritate au fost realizate in cadrul proiectului Crearea unei retele nationale de ONG-uri cu scopul monitorizarii integritatii utilizarii fondurilor structurale in Romania implementat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul PHARE Societatea Civila 2005, derulat de Transparency International Romania, alaturi de Autoritatea de Audit si alte 12 organizatii non-guvernamentale locale.

Raportul de Monitorizare a fost realizat pe baza unei cercetari derulate la nivelul celor 8 Regiuni de dezvoltare, in perioada mai – august 2008. Concluziile raportului vizeaza stadiul de pregatire al autoritatilor la nivel central si local, in gestionarea in conditii de integritate si transparenta a fondurilor structurale.

La elaborarea raportului au contribuit cele 12 organizatii neguvernamentale locale membre ale retelei nationale de ONG-uri, iar rezultatele se bazeaza pe informatiile obtinute ca urmare a unor solicitari de informatii publice trimise catre toate consiliile judetene, precum si prin monitorizarea website-urilor acestor institutii.

Monitorizarea a avut in vedere:
• evaluarea gradului de respectare a atributiilor conform prevederilor legale in vigoare, de catre institutiile responsabile cu gestionarea si implementarea fondurilor structurale si
• evaluarea gradului de respectare a standardelor de integritate de catre entitatile responsabile in cadrul fiecarei etape din managementul fondurilor structurale: programare, implementare, evaluare, monitorizare.

Ghidul de Integritate in executia contractelor derulate cu fonduri europene a fost elaborat ca raspuns la nevoile identificate prin Raportul de monitorizare si abordeaza importanta fondurilor structurale si de coeziune pentru dezvoltarea socio-economica a Romaniei, subliniind, in acest context, necesitatea asigurarii unei gestionari corecte si eficiente - atat din perspectiva autoritatilor publice care coordoneaza administrarea acestor resurse financiare, cat si din perspectiva beneficiarilor propriu-zisi ai acestor fonduri.

Ghidul se adreseaza societatii civile, institutiilor si autoritatilor publice la nivel central si local, precum si publicului larg, si prezinta principalele mecanisme pentru asigurarea integritatii in executia contractelor derulate cu fonduri europene. Totodata Ghidul propune o metodologie de monitorizare a gestiunii fondurilor structurale in Romania, care va putea fi valorificata ulterior de reprezentantii societatii civile sau ai institutiilor publice, si un set de masuri in vederea consolidarii cadrului de integritate in procesul de administrare a fondurilor europene.

Avand in vedere concluziile Raportului de monitorizare si rezultatele dezbateri publice organizate in data de 18 septembrie, la care au participat reprezentanti ai institutiilor centrale, cu atributii in gestionarea fondurilor europene, si ale ONG-urilor membre in reteaua de monitori, Transparency International Romania recomanda:
• Elaborarea unui regulament interior cadru, de organizare si functionare a tuturor Autoritatilor de Management, care sa poata fi ulterior adaptat specificului fiecareia dintre acestea.
• Modificarea modalitatii de selectie a reprezentantilor mediului socio-economic in Comitetele de Monitorizare si Comitetele Regionale de Evaluare Strategica si Corelare, si respectiv introducerea unor criterii corespunzatoare in selectia reprezentantilor societatii civile
• Crearea unui sistem de informare si publicitate la nivel national, care sa integreze o interpretare unitara a conceptului de informatie publica referitoare la programele operationale si la proiectele eligibile din cadrul acestora.
• Stabilirea unui cadru coerent de co-finantare la indemana tuturor categoriilor de beneficiari, care sa sprijine accesarea fondurilor europene.
• Asigurarea unui proces transparent si deschis de evaluare si selectie a proiectelor, pe toata perioada derularii procedurilor de evaluare, care sa permita comunicarea cu beneficiarii

Sursa: Transparency

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!