ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(25.09.2008)

Revista Presei 25.09.2008

Traian Basescu: De ce credeti ca nu s-a obtinut niciun ban de la UE pentru autostrazi? Sunt bani controlati, nu se utilizeaza oricum

 

Presedintele Traian Basescu nu a facut in "Editia speciala" de pe TVR 1, de miercuri seara, decat sa explice discursul din Parlament dand asigurari ca nu a vizat un atac la adresa Guvernului. Seful statului a criticat intreaga clasa politica pe care o considera preocupata doar de jocuri marunte de culise. Presedintele a atacat totusi Guvernul spunand ca Roamania nu a obtinut niciun ban de la UE pentru autostrazi fiindca sunt bani controlati pe cand banii de la buget sunt administrati discretionar.

 

Sursa: Euractiv

 

Vosganian: În sectorul energetic românesc se vor investi 7-8 mld. Euro

 

Banii vor veni, în următorii 4 ani, din venituri proprii ale companiilor autohtone
Hidroelectrica şi Romgaz vor investi câte 300 mil. euro fiecare

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că, în următorii patru ani, în sectorul energiei electrice se vor investi 7 - 8 miliarde de euro, banii provenind din fondurile proprii ale companiilor româneşti.

 

Sursa: Curierul National

 

Analiştii financiari estimează că BNR nu va majora dobânda-cheie

Lucian Anghel: De acum încolo se pune problema când va fi prima reducere
Dragoş Cabat: Este posibilă o scădere, dar începând cu anul următor

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) estimează că Banca Naţională a României (BNR) va menţine, astăzi, la 10,25% dobânda de politică monetară.

 

Sursa: Curierul National

 

Euro trece de pragul de 3,68 lei

 

Sentimentele de aversiune faţă de risc care influenţează poziţia fondurilor străine faţă de monedele emergente, cererea de valută venită pe segmentul comercial şi expectaţiile privind decizia BNR referitoare la dobânda de politică monetară au reprezentat tot atâtea motive pentru o nouă creştere a cursului mediu al euro.
Moneda unică a urcat ieri de la 3,6596 lei, acum două zile, la 3,6690 lei.

 

Sursa: Curierul National

 

Motorul economiei riscă să se gripeze

 

Riscurile de intrare în incapacitate de plată a dezvoltatorilor imobiliari sunt tot mai mari, iar blocajul financiar ar putea trage în jos întreaga economie. Dacă beneficiarii societăţilor de construcţii ar intra în criză de lichidităţi, atunci atât serviciile, cât şi industriile adiacente acestui sector pot intra în colaps.

Deocamdată, la nivelul pieţei construcţiilor se consemnează scumpirea materialelor şi a manoperei, scăderea vânzărilor pe piaţa imobiliară şi fluctuaţiile de curs valutar care provoacă sincope în organizarea financiară a companiilor.

Sursa: Adevarul

 

Agentii economici europeni sunt cu moralul la pamant

 

Agentii economici privesc cu ingrijorare efectele crizei financiare mondiale. In Europa, moralul angajatorilor si al patronilor europeni este in scadere. In Franta, de exemplu, pesimismul a atins cea mai inalta cota din ultimii cinci ani, iar in Germania, cea mai inalta din ultimii trei ani. Ingrijorari si la Bruxelles. Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a avertizat din nou ca actuala criza financiara afecteaza economia europeana si spune ca perspectivele de crestere economica sunt nesigure, mai ales pentru 2009, relateaza The Money Channel.

 

Sursa: Ziua

 

Pământul şi-a mâncat resursele pe 2008

 

Organizaţia americană Global Footprint Network trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ritmul foarte alert de consum la nivel global. Astfel, Global Footprint Network, organism de cercetare care evaluează cantitatea resurselor naturale disponibile, avertizează că ritmul de consumare a resurselor naturale la nivel global depăşeşte capacitatea de regenerare a Pământului.

În acest sens, datele publicate de organizaţia americană arată că cererea actuală este în acest an cu 40 de procente mai mare decât capacitatea Pământului de a produce resursele necesare.

Sursa: Adevarul

 

Prima fermă de eoliene din ţară

 

Începe construcţia primului parc de eoliene din România. Compania Eolica Dobrogea SRL va amplasa în nordul judeţului Constanţa 72 de turbine, cu o putere totală instalată de 144 MW. Investiţia se va ridica la 250 de milioane de euro, iar proiectul va fi finalizat în vara anului viitor.

 

Sursa: Adevarul  

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!