ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Guvernul a decis sa opereze o a treia rectificare bugetara din acest an


 

Guvernul a decis sa opereze o a treia rectificare bugetara din acest an


(25.09.2008)

Rectificarea bugetara adoptata astazi se fundamenteaza pe rezultatele economice foarte bune inregistrate in primele 8 luni ale anului, care au generat venituri suplimentare la buget, a precizat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern. “Evolutia in primele 8 luni ale anului se caracterizeaza printr-o crestere nominala a PIB de la 475.000 milioane de lei prognozat la ultima rectificare, la 505.000 milioane de lei. Acest fapt ne permite sa alocam mai multi bani pentru domenii pe care noi le consideram prioritare. O directie importanta in care vor merge sume consistente de bani este capitolul de investitii”, a afirmat primul-ministru.

Seful Executivului a mentionat ca va fi alocata in plus suma de 770 de milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si comunale si suma de 175 de milioane de lei pentru continuarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural.

Primul-ministru a subliniat ca deficitul bugetar a fost mentinut la aceeasi pondere din Produsul Intern Brut, respectiv 2,3%.

Premierul Tariceanu a mentionat ministerele care au primit cele mai importante alocatii suplimentare, precum si sumele de care beneficiaza:

· Ministerul Internelor si Reformei Administrative: Suma alocata in plus este 1.647 milioane de lei, pentru subventionarea energiei termice produse in sistem centralizat (200 milioane de lei), precum si pentru asigurarea salariilor si pensiilor politistilor.

· Ministerul Muncii va primi in plus suma de 1.059,6 de milioane lei pentru plata majorata a pensiilor agricultorilor si pentru plata altor prestatii sociale: alocatii pentru copii, drepturi acordate persoanelor cu handicap.

· Ministerul Justitiei beneficiaza suplimentar de 714 milioane lei pentru plata drepturilor salariale castigate prin sentinte judecatoresti de catre magistrati.

· Ministerul Agriculturii primeste fata de alocatiile de pana acum 600 de milioane de lei pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

· Beneficiari importanti ai acestei rectificari sunt administratiile locale, care vor primi, in plus, suma de 1.879,2 milioane de lei. Din acesti bani, suma de 500 de milioane de lei va fi destinata finantarii cheltuielilor de personal pentru institutiile din domeniul invatamantului preuniversitar.

 

De fonduri suplimentare beneficiaza, de asemenea:

· Ministerul Transporturilor +295,5 milioane lei pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere;

· Ministerul Economiei si Finantelor +223,3 milioane lei in principal pentru asigurarea cresterilor salariale, a primelor de vacanta, a serviciilor de asistenta si reprezentare juridica si acordarii despagubirilor civile pentru Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor;

· Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor +150,0 milioane lei pentru plata contravalorii actiunilor prestate in cadrul Programului de supraveghere, prevenire si control a bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului precum si pentru prefinantarea obiectivelor de investitii finantate in cadrul programului SAPARD;

· Ministerul Apararii +144,1 milioane lei pentru achitarea contributiei la structurile specializate NATO privind transportul aerian si pentru plata pensiilor militare;

· Ministerul Public +142,6 milioane lei pentru plata drepturilor salariale castigate prin sentinte judecatoresti;

· Ministerul Afacerilor Externe +85,8 milioane lei pentru plata drepturilor salariale si a bunurilor si serviciilor aferente institutiei;

· Societatea Romana de Televiziune +61 milioane lei pentru plata utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice si pentru plata serviciului de inchiriere a canalului satelit ;

· Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei +50,0 milioane lei

· Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile +31,7 milioane lei in principal pentru derularea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor ale autoritatilor locale, cofinantarea proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta, precum si pentru plata primelor de vacanta suspendate in perioada 2001-2006.

· Ministerul Economiei si Finantelor – Actiuni Generale +938,4 milioane lei pentru cheltuieli aflate in sarcina statului: dobanzi aferente datoriei publice, contributia Romaniei la bugetul comunitar, cofinantarea asistentei financiare nerambursabile europene.

Sursa: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!