ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a prezentat evolutia economiei pe urmatoarele luni si pentru anul viitor


 

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a prezentat evolutia economiei pe urmatoarele luni si pentru anul viitor


(25.09.2008)

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a prezentat astazi, la finalul sedintei de Guvern, o prezentare a evolutiei economiei pe urmatoarele luni si pentru anul viitor.

“Sunt elemente fundamentale pentru conceperea bugetului pe anul 2009 si un element de legatura intre bugetul pe anul acesta si cel pe anul viitor”, a afirmat primul-ministru, precizand ca datele se bazeaza pe analize ale Comisiei Nationale de Prognoza.

Avand in vedere evolutia din prima parte a anului, se estimeaza ca nivelul cresterii economice pe intregul an va fi la un nivel ridicat, Produsul Intern Brut, in termeni reali, urmand sa creasca cu 9,1%. Primul-ministru a precizat ca investitiile care se realizeaza in acest an sunt estimate la 170,3 miliarde de lei, echivalentul a 47 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 33,7% din PIB.

“In anul 2008 investitiile publice urca de la 6,7 miliarde, la 10 miliarde de euro. Cu 10 miliarde de euro am ajuns la aproape 20% investitii in totalul cheltuielilor publice. Este un record fara precedent pentru Romania si pentru Uniunea Europeana. Comparativ cu 2004, in 2008 investitiile din fonduri publice au crescut de 5 ori”, a declarat seful Executivului.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a adaugat ca investitiile straine au crescut de la 7,1 la 10 miliarde de euro in acest an.

In ceea ce priveste rata inflatiei la sfarsitul anului, aceasta va avea un trend descrescator, respectiv de 6% fata de 6,6% la sfarsitul anului 2007. Deficitul de cont curent va fi de 13,4%, iar castigul salarial mediu brut va creste cu 21,8% fata de 2007, respectiv de 1.700 de lei, echivalentul a 470 euro.

“Aceste rezultate sunt rodul politicilor de factura liberala. Accentul nu a fost pus pe politici sociale, dar finalul cresterii economice nu poate sa fie decat cresterea nivelului salariilor si pensiilor”, a afirmat primul-ministru.

Seful Executivului a adaugat ca pentru anul 2009, cadrul macroeconomic este constituit pe baza prognozei preliminare de toamna, care previzioneaza o crestere a PIB cu 6,5% fata de 2008. “Este o prognoza moderata, insa prefer sa mergem pe o astfel de prognoza si sa o depasim, decat sa mergem pe prognoze optimiste si sa cautam explicatii pentru ca nu le-am atins”, a precizat premierul Tariceanu.

Pentru anul viitor, se previzioneaza o crestere a numarului de salariati cu inca 3%, ceea ce inseamna 150.000 – 180.000 de persoane, in aceste conditii rata somajului fiind estimata sub 4%. Castigul salarial mediul brut va fi majorat la 1.865 lei, echivalentul a 525 de euro, a mai precizat primul-ministru.

Sursa: : Guvernul Romaniei – Biroul de presa

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!