ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Poli de dezvoltare urbana


 

Poli de dezvoltare urbana


(22.09.2008)

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri o Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara nationala.
Polii de dezvoltare urbana vor avea rolul de liant intre polii de crestere (municipiile Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara)  si celelalte orase mici si mijlocii ale sistemului urban, pentru a atenua si preveni tendintele de dezechilibrare a dezvoltarii in cadrul regiunii din care fac parte. De asemenea, vor contribui la reducerea nivelului de concentrare a populatiei si a fortei de munca din marile centre urbane si la crearea unei structuri spatiale care sa impulsioneze dezvoltarea economica echilibrata teritorial. Investitiile realizate in poli de dezvoltare urbana vor diminua migratia fortei de munca catre marile aglomerari urbane.
Pentru finantarea polilor de dezvoltare urbana se aloca un procent de pana la 20% din sursele financiare aferente Axei Prioritare 1: „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” a Programului Operational Regional 2007-2013.
Criteriile de baza in stabilirea polilor de dezvoltare urbana au fost:
 potentialul de dezvoltare economica
 capacitate de cercetare-dezvoltare si inovare (universitati, institute de cercetari, centre de excelenta)
 infrastructura de afaceri adecvata
 accesibilitate (rutiera, feroviara, aeriana, maritima)
 servicii publice oferite
capacitatea de asociere administrativa
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este desemnat autoritate nationala responsabila cu elaborarea si implementarea politicii in domeniul polilor de crestere si ai polilor de dezvoltare urbana.

Informatii de background:

Programul Operational Regional 2007-2013,  aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. 3470/2007, prevede distributia fondurilor pe axe prioritare stabilita pe baza strategiei POR, pe baza analizei portofoliului de proiecte colectate de la cele 8 Regiuni de Dezvoltare, precum si pe baza consensului realizat cu reprezentantii Regiunilor de Dezvoltare.
Axa Prioritara 1 din cadrul POR: „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” are ca scop regenerarea/revitalizarea oraselor cu potential de dezvoltare economica in scopul cresterii rolului oraselor in dezvoltarea economica regionala si locala, prin reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului.
Axei Prioritare 1: „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” ii sunt alocate 30% din fondurile Programului Operational Regional, respectiv 1.391,17 milioane euro (Fondul European de Dezvoltare Regionala si finantare publica nationala). Aceasta alocare a luat in considerare capacitatea de implementare, capacitatea de cofinantare si experienta autoritatilor locale in a implementa asemenea proiecte de mare anvergura.
Potrivit HG 998/2008, pentru finantarea polilor de crestere va fi alocata suma de 695,58 milioane euro. Suma a fost stabilita in urma discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene si reprezinta 50% din resursele financiare aferente Axei Prioritare 1: "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere" a Programului Operational Regional 2007-2013.

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!