ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Reuniune de lucru cu tema: „Aplicarea programului national de reforma, conform prioritatilor din Strategia Lisabona”


 

Reuniune de lucru cu tema: „Aplicarea programului national de reforma, conform prioritatilor din Strategia Lisabona”


(16.09.2008) Calin Popescu-Tariceanu: Am avut o intalnire de lucru, pe care am incheiat-o acum cateva minute, cu comisarul european, domnul Leonard Orban si cu reprezentanti ai Secretariatului General al Comisiei Europene, responsabili pentru agenda Lisabona. Am discutat evotulutiile si progresele pe care Romania le face in implementarea Programului National de Reforme, bazat pe Strategia Lisabona.
As dori sa va informez ca, la Consiliul European de primavara din luna martie a acestui an, s-a facut o evaluare a programelor nationale de reforma ale Statelor Membre, iar Comisia a elaborat recomandari specifice pentru adaptarea acestora la cerintele noului ciclu 2008-2010, al Strategiei Lisabona. Obiectivul este acela de a pregati UE si tarile membre, pentru a  face fata cat mai bine concurentei economice globale, pentru a contracara efectele cresterii preturilor la energie si alimente, pentru a evita turbulentele pe pietele financiare.
In aprilie, Guverul Romaniei a decis elaborarea unui plan actiuni suplimentare pentru implementarea Programului National de Reforme, in perioada 2008-2009. Acest plan de actiune a fost aprobat de Guvern la  22 mai, dupa care a urmat faza dezbaterea publica, iar planul de actiune a fost adoptat de Guvern in data de 13 august. El contine responsabilitati concrete si se bazeaza pe un mecanism foarte eficient de monitorizare si raportare la nivelul Guvernului referitor la indeplinirea acestor masuri.
Planul de actiuni pune in continuare accentul pe cateva obiective prioritare pentru Romania in perioada imediat urmatoare. Am sa-mi permit sa le repet:este vorba despre cresterea capacitatii administrative, la nivel central si local, imbunatatirea planificarii bugetare si cresterea eficientei cheltuielilor publice, accelerarea reformelor din educatie pentru a raspunde mai bine decintelor pietii muncii, cresterea eficientei investitiilor in cunoastere si inovare, promovarea potentialului investitional, in special in zona intreprinderilor mici si mijlocii, imbunatatirea ocupari fortei de munca, inclusiv prin crearea unei unei piete mai flexibila, cresterea eficienti energetice si integrarea politicii energetice in UE, care sa urmeze obiectivele planului de actiune: energie, schimbari climatice.
Doresc sa apreciez si cu acest prilej aportul reprezentantilor CE care au oferit o serie de sugestii deosebit de utile cu privire la actiunile menite a asigura atingerea obiectivelor Strategiei Lisabona, asumate de Romania. Guvernul apreciaza ca vitala implementarea acestui plan de actiuni, pentru ca Romania trebuie sa faca fata cerintelor UE, printr-o economie competitiva, bazata pe cunoastere. Iata ca unul din obiectivele pe care le-am mentionat insistent in ultima perioada va putea fi atins, sigur bazandu-ne pe o economie moderna, bazata pe cunoastere si inovare, si anume ca Romania sa ajunga a saptea putere economica a Europei.
Sigur ca am abordat si alte subiecte in discutia cu comisarul european, domnul Leonard Orban. I-am prezentat cateva din performantele economiei romanesti, mai ales in conditiile in care economiile europene cunosc o perioada nefasta.
Sigur ca exista peste tot preocupari si cred ca si la nivelul UE este nevoie de o cunoastere detaliata a realitatilor economiei romanesti.
Fara indoiala, nu pot sa spun ca pe mine nu ma ingrijoreaza ceea ce se intampla in multe tari europene, unde cresterea economica a inceput sa fie puternic incetinita sau chiar apar semnele unui declin. Ne punem intrebarea daca aceste fenomene vor putea sa influenteze economia romaneasca pe ansamblul ei.
Eu cred ca Romania are o perspectiva buna in urmatorii ani, de crestere solida, de crestere sanatoasa, de performante cu mult peste media UE. Sigur ca la acest lucru contribuie programul de investitii foarte amplu pe care noi l-am decis pentru perioada urmatoare, cu precadere in infrastructura, nu numai in infrastructura de comunicatii dar si in ceea in inseamna sanatate, educatie, modernizarea agriculturii, dezvoltarea mediului rural. Vom beneficia de fondurile importante care ne sosesc de la UE. Dupa cum stiti, in perioada 2007 2013, beneficiem de peste 30 miliarde euro si, nu in ultimul rand, am sa precizez faptul ca ne asteptam ca rata de economisire, daca va ajunge la 10 la suta din PIB sa mai avem un aport suplimentar de peste 13-15 miliarde de euro anual care sa fie injectati in economia romaneasca, pe langa investitiile straine care anul acesta vor totaliza cel mai probabil 10 miliarde euro. Perspectivele economiei romanesti sunt unele foarte bune si ma bazez pe aceste perspectiv si pe aceasta performanta cand ca spun Romania poate sa ajunga una din puterile economice importante ale Europei.
Nu ascund faptul ca – nu e o problema care vizeaza CE, ci mai degraba factorul politic si executiv din Romania, ca si legislativul- trebuie sa intelegem ca, pe termen lung, economia romaneasca trebuie sa se bazeze pe o coloana vertebrala alcatuita din operatori economici cu capital romanesc.
In momentul de fata economia romaneasca este dominata de societati multinationale, care sigur ca datorita evolutiilor economice pe alte piete, sau din tarile de origine pot sa-si schimbe planurile investitionale, iar acest lucru poate sa afecteze economia romaneasca. De aceea, am pledat si pledez in continuare pentru crearea unor campioni economici in Romania, societati cu capital romanesc care sa fie capabile, in aceasta perioada sa furnizeze produse si servicii pentru cererea de pe piata romaneasca si sa aiba posibilitatea de expansiune in viitor, in asa fel incat  acest ritm de crestere economica de exceptie, pe care il cunoastem, sa  continue in aniii urmatori.
Daca vrem sa atingem cat mai repede standardele UE in ceea ce priveste nivelul de trai, solutia nu este decat una singura, si anume o crestere economci consistenta, solida si accelerata in perioada urmatoare.
Factorul la care m-am referit, prin crearea unor campioni economici cu capital romanesc este esentiala in acest context.
Va multumesc!

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!