ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(15.09.2008)

Revista Presei 15.09.2008

Agrocarburantii, in vizorul UE

 

Carburantii bio, subiect de discutie la Bruxelles din cauza impactului negativ asupra economiei mondiale

Parlamentul European este ingrijorat ca extinderea culturilor agricole pentru biocarburanti duce la scumpirea alimentelor.

recent sa limiteze folosirea carburantilor utilizati in prezent si au cazut de acord ca emisiile de carbon trebuie reduse cu 20%, informeaza France Press.

Sursa: Adevarul

 

Parc ecologic, premiera pentru locuitorii Clujului

 

Un parc vechi si plin de gunoaie a fost transformat intr-un loc de joaca modern

Mai multi voluntari din Cluj-Napoca au amenajat primul loc de joaca ecologic din oras, folosind numai materiale reciclabile.

Imaginea unui parculet vechi, parasit si plin de gunoaie a fost inlocuita la sfarsitul saptamanii trecute cu cea a unui loc de joaca modern, realizat cu ajutorul materialelor reciclabile. Zeci de parinti din oras au asistat incantati la inaugurarea Parcului Eco, singurul spatiu ecologic din Cluj-Napoca destinat copiilor.

Sursa : Adevarul

 

Romanii nu stiu prea multe despre incalzirea globala

 

La intrebarea daca schimbarile climatice sunt o problema grava, multi romani au raspuns "nu stiu" 

Europenii sunt foarte preocupati de schimbarile climatice. Multi romani insa nu stiu ce sa raspunda la intrebarile din domeniu.

Potrivit unui studiu comandat de Parlamentul European si de Comisia Europeana, aproape trei sferturi dintre romani spun ca incalzirea globala si schimbarile climatice reprezinta o problema grava a omenirii.

Sursa: Adevarul

Afluentii din Romania si Bulgaria, cei mai mari „poluatori” ai Dunarii

 

Cele mai poluate zone ale Dunarii sunt intre Budapesta si Belgrad si in aval de afluentii Arges si Rusenski Lom, din Bulgaria, conform unui studiu al Comisiei Internationale pentru Protejarea Fluviului Dunarea, citat de Mediafax. 

Sursa: Adevarul

 

Datoria externa urca la 45 mld. Euro

La finalul lunii iulie a anului curent, Romania inregistra o datorie externa pe termen mediu si lung de 45,36 miliarde euro,  in crestere cu 17,8% fata de sfarsitul lui 2007, ca urmare a cresterii datoriei publice directe si a celei negarantate public, a anuntat, vineri, banca centrala, potrivit NewsIn.
Datoria externa pe termen mediu si lung inregistrata de Romania la sfarsitul anului trecut a atins suma de 38,5 miliarde euro, potrivit datelor revizuite de banca centrala in urcare fata de luna trecuta, cand estimase datoria de la finalul anului anterior la 38,42 miliarde euro.

Sursa: Curierul National

 

Vosganian: Inflatia va cobori sub 3% pana in 2010

 

Rata inflatiei va cobori sub pragul de 3% pana in anul 2010, iar in 2014 Romania va trece la moneda euro, cele doua obiective fiind sustinute de dezvoltarea rapida a economiei, a declarat, vineri, la Nisa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de International Herald Tribune, potrivit Mediafax.

Sursa: Curierul National

 

Romania mai ia un miliard de euro pentru infrastructura

Folosirea fondurilor imprumutate de la BEI va suplini finantarea de la bugetul de stat pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, iar sumele astfel economisite ar urma sa fie indreptate spre alte prioritati.

Guvernul si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) ar putea incheia, pana la sfarsitul anului, un memorandum prin care Romania sa beneficieze de un credit pentru cofinantarea unor proiecte din Programul Operational Sectorial (POS), pe transport, mediu si energie, in valoare de un miliard de euro.

Sursa: Cotidianul

 

Terminal de GPL la Constanta, cu ajutor american

 

USTDA finanteaza cu un milion de dolari studiul de fezabilitate.

» Terminalul ar putea fi alimentat cu GPL din nordul Africii sau din Kuweit.

Agentia pentru comert si Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) va acorda companiei Romgaz o finantare nerambursabila in valoare de 1,06 milioane dolari (745.604 euro) pentru realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea constructiei unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) in portul Constanta.
Dupa ce va fi construit, terminalul va constitui o sursa alternativa pentru alimentarea cu gaze a Romaniei.

Sursa: Romania Libera

Capitalurile straine, arma cu doua taisuri

 

In 2008, investitii straine record vor acoperi jumatate din deficitul de cont curent.

» Scad sumele trimise de stranieri si se majoreaza profiturile repatriate.

Investitiile straine directe ar putea depasi in acest an vechiul record de 9,1 miliarde euro, realizat in 2006 datorita vanzarii Bancii Comerciale Romane (BCR), si acopera in acest moment jumatate din deficitul de cont curent, insa raman o sabie cu doua taisuri, deoarece produc iesiri masive de valuta, prin repatrierea profiturilor.

Sursa: Romania Libera

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!