ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(12.09.2008)

Revista Presei 12.09.2008

Guvernul trebuie sa trimita o evaluare catre CE pentru a putea demara plata fondurilor structurale

 

Plata fondurilor structurale nu poate demara pana cand guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finantari UE, a declarat joi la Bruxelles comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner, care va efectua o vizita in Romania saptamana viitoare.

"Romania trebuie sa ne trimita un raport de conformitate, adica o descriere a sistemului care va gestiona fondurile, certificat de autoritatile nationale de audit. Suntem in faza finala si sper ca vom primi inca in luna septembrie de la guvernul roman descrierea completa ce ne lipseste inca, astfel incat in luna octombrie sa putem adopta aceste documente, care ne vor permite sa facem plati", a spus Hubner la un briefing cu jurnalistii romani acreditati la Bruxelles.

 

Sursa: Euractiv

 

 

Noul regulament al BNR ar putea tempera avansul creditarii cu 10-12 puncte procentuale

 

Noul regulament privind creditarea populatiei ar putea reduce ritmul de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an, a declarat joi directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin. Ultimele date publicate de banca centrala arata ca ritmul anual de crestere a creditarii a incetinit brusc in iulie, pana la 55,8%, de la 63,4% in iunie, nivel care ar putea indica o reducere a ritmului anual de crestere a creditarii pana in jur de 45%.

Sursa: Euractiv

 

Taximetrie „verde” in Iasi

Una din cele sapte masini-hibrid model Toyota Prius, din Iasi, a fost achizitionata de un taximetrist in varsta de 24 de ani. Andrei Beteaga spune ca a asteptat cu nerabdare ca modelul sa fie disponibil pe piata, renuntand imediat la vechea masina cu motorizare clasica in favoarea celei ecologice.

In ciuda pretului destul de ridicat – 32.000 de euro, proprietarul acesteia este convins ca investitia se va amortiza in maximum doi ani, datorita consumului redus de energie.

Sursa: Adevarul

 

Bani pentru energia „verde“ a caselor

 

Ministerul Mediului aloca 20 de milioane de euro pentru proiecte de energie regenerabila, fonduri care provin din taxa de poluare auto

Persoanele fizice si asociatiile de proprietari vor primi sprijin financiar pentru montarea de panouri solare pe locuinte.

Vechile boilere si centrale electrice utilizate in mod traditional pentru obtinerea apei calde in fiecare casa vor putea fi inlocuite, incepand cu anul viitor, cu panouri solare montate pe locuinte, potrivit secretarului de stat in cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga.

Sursa: Adevarul

 

Defrisarile, monitorizate prin sistem informatic

Toate ocoalele silvice si operatorii economici care exploateaza, prelucreaza si comercializeaza lemn vor utiliza sistemul informatic de urmarire a masei lemnoase incepand cu data de 1 octombrie, potrivit Agerpres.

„Implementarea acestui sistem a costat in jur de 40.000 de dolari, fondurile provenind dintr-un imprumut acordat de Banca Mondiala Guvernului Romaniei inca din anul 2000",

Sursa: Adevarul

 

Toamna vine cu noi scumpiri

Un nou val de scumpiri se anunta de la 1 octombrie. Pretul gazelor naturale este cap de afis, insa lista cresterilor de preturi abia incepe. Principalele scumpiri vor avea loc la produsele alimentare de baza, respectiv la toate produsele industriale unde gazul este folosit la intensitate maxima.

Sursa: Curierul National  

 

Canalul Bega, curatenie de 17 milioane de euro

 

Banatenii se vor putea plimba cu vaporasele de agrement pe canalul Bega, de la Timisoara si pana la granita cu Serbia. Acest lucru va fi posibil dupa finalizarea lucrarilor de dragare a canalului, operatiune, oficial, inceputa ieri. Proiectul de curatare a canalului este finantat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind estimata la aproximativ 17 milioane de euro. Curatirea celor 43 de kilometri de canal va fi realizata de un consortiu de 3 firme, Delta Con Tulcea, Socot Targu Mures si Pasco Maneciu. Canalul Bega se va transforma intr-un adevarat santier.

Sursa: Gandul

 

 

 

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!