ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Negocierile dintre autoritatile administratiei publice locale si investitori, pentru acordarea de ajutoare de stat in cazul proiectelor de investitii care depasesc 10 milioane de euro, vor fi supravegheate de un Comitet interministerial, potrivit unei Hot


 

Negocierile dintre autoritatile administratiei publice locale si investitori, pentru acordarea de ajutoare de stat in cazul proiectelor de investitii care depasesc 10 milioane de euro, vor fi supravegheate de un Comitet interministerial, potrivit unei Hot


(12.09.2008)

Actul normativ prevede infiintarea Comitetului interministerial pentru urmarirea respectarii normelor aplicabile privind acordarea ajutorului de stat de catre autoritatile administratiei publice locale, organism fara personalitate juridica.
Infiintarea acestui organism va contribui la respectarea si aplicarea uniforma de catre toate institutiile statului si toti furnizorii de ajutor de stat a legislatiei specifice in domeniu. Comitetul ministerial va garanta implementarea corecta, rapida si eficienta a tuturor reglementarilor in materie, intelegerea principiilor si aplicarea uniforma a reglementarilor comunitare.
Presedintele Comitetului interministerial este Seful Cancelariei Primului-ministru, iar secretariatul acestuia va fi asigurat de Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Din Comitet fac parte ministrul Economiei si Finantelor, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, ministrul Transporturilor, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, un consilier de stat al Primului-ministru.
Potrivit noilor prevederi, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa informeze Comitetul interministerial cu privire la masurile de sprijin pe care intentioneaza sa le acorde unui investitor a carui investitie depaseste 10 milioane euro. Informarea trebuie efectuata, obligatoriu, inaintea luarii oricarei decizii ori a incheierii  oricarui act privind masurile de sprijin respective, prin care se instituie obligatii in sarcina autoritatii administratiei publice locale in cauza. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 25.000 lei.
Comitetul va respecta, in conditiile legii, confidentialitatea datelor comunicate de autoritatile administratiei publice locale in fiecare caz in parte. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda de la 4.000 lei la 25.000 lei.
Alte atributii ale Comitetului in cazul ajutoarelor de stat acordate pentru investitiile care depasesc 10 milioane euro vizeaza:
 analizarea informarilor transmise de autoritatile locale cu privire la intentia acordarii de masuri de sprijin sub orice forma
 indrumarea autoritatilor
administratiei publice locale in ceea ce priveste informarea Consiliului Concurentei in legatura cu masurile de sprijin, astfel incat actele normative ce se vor emite sa respecte legislatia in vigoare
 emiterea de recomandari cu
privire la necesitatea parcurgerii unor proceduri in domeniul ajutorului de stat
 sprijinirea derularii proceselor in care statul roman este parte la
Curtea Europeana de Justitie, ca urmare a ajutoarelor de stat initiate/acordate de catre autoritatile administratiei publice locale.

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!