ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Mijloacele de transport destinate sau folosite la transportul ilegal de deseuri vor putea fi confiscate


 

Mijloacele de transport destinate sau folosite la transportul ilegal de deseuri vor putea fi confiscate


(11.09.2008)

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de astazi, 10 septembrie 2008, Hotararea Guvernului privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei.

Acest act normativ urmareste realizarea unui sistem functional privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase prin clarificarea responsabilitatilor ce revin tuturor factorilor implicati in transportul deseurilor periculoase si nepericuloase, aplicarea unor sanctiuni sporite in cazul neconformarii cu prevederile acestui act normativ, imbunatatirea formularisticii dar si prin simplificarea birocratiei.

"Proiectul de Hotarare de Guvern elaborat de MMDD si aprobat astazi are in vedere reglementarea mult mai drastica a modului in care sunt transportate deseurile. Prin intermediul noului act normativ vom sti exact CINE transporta deseurile, de la cine provin, unde sunt ele duse, ce ruta va fi folosita pentru efectuarea transportului, ce tipuri de deseuri fac obiectul transportului si binenteles cine va fi destinatarul final al acestora", a declarat Ministrul Mediului.

Cu alte cuvinte, daca pana acum transportatorul avea nevoie de un simplu aviz al agentiei locale de protectia mediului, de acum inainte acesta va trebui sa anunte transportul din timp, sa prezinte toata documentatia adiacenta materialelor transportate si sa stabileasca rute clare pe care se va deplasa, evitand, pe cat posibil, aglomerarile urbane.

O alta noutate pe care HG-ul o aduce se regaseste la capitolul "sanctiuni". In afara de inasprirea amenzilor, care pot ajunge pana la 30.000 lei, o noutate este introducerea unei sanctionari contraventionale complementare, care prevede ca mijlocul de transport care este folosit in comiterea ilegalitatii, sa fie imediat confiscat de catre autoritati.

De asemenea, ruta de transport a deseurilor periculoase se stabileste de catre expeditor si transportator, avandu-se in vedere, pe cat posibil, ocolirea oraselor si se autorizeaza de catre inspectoratul pentru situatii de urgenta al judetului pe a carui raza teritoriala se afla expeditorul, inscriindu-se in documentele de insotire ale transportului deseurilor periculoase.

La data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei se va abroga Ordinul nr. 2/211/118/2004 al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrului transporturilor, constructiilor si turismului si al ministrului economiei si comertului pentru aprobarea procedurii de reglementare si control al transportului deseurilor pe teritoriul Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare.

Mentionam faptul ca pentru proiectul de hotarare a Guvernului privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei, a fost indeplinita procedura privind transparenta decizionala in administratia publica, prevazuta de Legea nr. 52/2003, acesta fiind publicat pe pagina de internet a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

 

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!