ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(10.09.2008)

Revista Presei 10.09.2008

 

Laszlo Borbely: "Procedura de evaluare a proiectelor dureaza mai mult de 6 luni"

 

De la lansarea primei licitatii de proiecte in cadrul Programului Operational Regional si pana in prezent, au fost semnate contracte de finantare pentru noua proiecte, din peste 1.000 depuse, a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. Acesta a recunoscut ca procedura de evaluare, din momentul depunerii proiectelor si pana la semnarea contractului de finantare, dureaza circa 200 de zile. "Trebuie sa luam masuri", a mai spus ministrul.

 

Sursa: Euractiv

 

15 greseli frecvente ale solicitantilor de fonduri UE pentru proiecte regionale

 

Principalele motive care au condus la respingerea cererilor de finantare au fost:

In etapa de conformitate administrativa a cererii de finantare:
- lipsa unor documente solicitate prin cererile de finantare (cele mai frecvente fiind lipsa certificatului de urbanism, documente care dovedesc proprietatea/dreptul de administrare a imobilului subiect de finantare, lipsa fiselor de post/CV-uri)
- prezentarea unor documente cu perioada de valabilitate expirata (autorizatii, avize)
- nerespectarea formatului standard si completarea partiala a cererii de finantare

 

Sursa: Euractiv

 

Produsele alimentare din UE, etichetate dupa modelul ONU

 

Toate tarile europene sunt obligate sa ofere informatii necesare si corecte asupra tuturor substantelor chimice din compozitia hranei aflate in comert

Noile reguli adoptate de Parlamentul European sunt asemanatoare cu cele aflate deja in vigoare, dar vor fi efectuate unele modificari de natura tehnica.

Sursa: Adevarul

 

 

BERD a aprobat un imprumut de 300 mil. euro pentru Complexul Energetic Turceni

 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acceptat sa aranjeze un imprumut sindicalizat de cel mult 300 milioane euro pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor 3 si 6 ale Complexului Energetic Turceni, in urma intalnirii consiliului director al BERD.

Imprumutul va fi folosit pentru "cresterea gradului de disponibilitate, a eficientei si sigurantei in aprovizionarea cu energie de catre una dintre cele mai importante centrale termice din Romania, prelungirea duratei de viata a unitatilor reabilitate cu cel putin 15 ani, imbunatatirea conditiilor de mediu ale CET in conformitate cu directivele de mediu ale Uniunii Europene si implementarea unui sistem modern, automatizat de control, in concordanta cu normele UCTE", se mai precizeaza pe pagina de internet a institutiei.

Sursa: Wall-Street

 

Calculatoare si software «gratis» pentru micii intreprinzatori

 

Noua milioane de euro (circa 20 de milioane de lei) au fost puse la bataie de Guvern si Banca Mondiala, prin programul e-Crestere, pentru ca persoanele fizice autorizate (PFA), IMM-urile si asociatiile care activeaza in domeniul agriculturii sa se poata dota cu echipamente si tehnologie de ultima ora. Accentul este pus pe solutii informatice de tip e-business, iar banii sunt alocati pentru a creste competitivitatea companiilor si a le ajuta sa faca fata concurentei externe. Programul este gestionat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

 

Sursa: Capital

 

Recolta de grau urca PIB-ul si coboara inflatia

 

Recolta de grau a acestui an, estimata la 7,75 milioane de tone, va sustine cresterea economica si in trimestrul al treilea, va tempera inflatia si va influenta pozitiv balanta comerciala a Romaniei, a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Romania. Estimarea se apropie de productia-record de 7,81 milioane tone de grau, obtinuta in 2004.
Peformantele foarte bune inregistrate in agricultura vor conduce la o crestere economica mai mare pentru a trimestrul al treilea al anului, cand productia agricola atinge de obicei cele mai mari valori.

 

Sursa: Romania Libera  

 

Bancile si SIF-urile fac legea la bursa

 

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele bancare si ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF). Rulajul zilei la BVB a fost de 17,47 milioane lei din care 60% din acesta reprezinta rulajul celor cinci SIF-uri si al celor trei banci, BRD, Erste Bank si Banca Transilvania. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras marti cea mai mare lichiditate din piata, de 2,04 milioane lei, iar pretul lor a coborat cu 0,53%, la 1,87 lei. Tranzactiile cu actiuni SIF Muntenia (SIF4) au insumat 1,28 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 1,83%, la cotatia de 1,07 lei, in timp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au atras un rulaj de 1,23 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 1,76%, la 1,67 lei.

 

Sursa: Romania Libera

 

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!