ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Ministrul Agriculturii a cerut inca din iunie reducerea accizei pentru tuica si palinca


 

Ministrul Agriculturii a cerut inca din iunie reducerea accizei pentru tuica si palinca


(09.09.2008)

Referitor la solicitarea domnului deputat Attila Kelemen, presedintele Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Dacian Ciolos s-a autosesizat inca din luna iunie in privinta cuantumului mare al accizelor percepute la tuica si palinca.

Prin scrisoarea numarul 117332/25 iunie 2008 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor ca, in baza legislatiei europene (art. 22 alin. 4 din Direcriva 92/83/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992) care se aplica deja intr-o serie de tari din Uniunea Europeana, sa modifice Codul Fical pentru a permite reducerea accizei la tuica si palinca produse din fructe.

Normele privind producerea si comercializarea bauturilor traditionale romanesti au fost aprobate prin Ordinul Comun nr.368/1160/212/2008 al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii Publice si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 496 din 2 iulie 2008.

In raspuns, Ministerul Economiei si Finantelor a solicitat obtinerea unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene.
In acest sens a fost transmisa Comisarului european pentru taxare si uniune vamala o scrisoare comuna semnata de ministrul Dacian Ciolos si ministrul Varujan Vosganian, prin care se prezinta situatia actuala de accizare din Romania si se propune aplicarea urmatorului regim:

1.       pentru gospodariile individuale exceptarea de la plata accizelor a unei cantitati de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu

2.       pentru fiecare detinator de materie prima (fructe) care se prelucreaza in micile distilerii, aplicarea unui regim de accizare diferentiat, astfel:

o       pentru cei care realizeaza o productie pe an intre 1hl si 5hl, o acciza de 25% din acciza standard;

o       pentri cei care realizeaza o productie pe an intre 5hl si 10hl, o acciza de 50% din acciza standard.

Imediat ce Comisia Europeana va raspunde acestei solicitari, Ministerul Economiei si Finantelor va fi in masura sa promoveze actele normative pentru reducerea accizei.

Sursa: MADR

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!