ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(08.09.2008)

Revista Presei 08.09.2008

 

Carnea de porc se va scumpi cu 15% pana la sfarsitul anului

 

Dupa ce am asistat la majorari de preturi la ulei, conserve, legume si fructe, comerciantii anunta si scumpirea carnii de porc si pasare. Astfel, pana la sfarsitul anului, carnea de porc se va scumpi cu 8-15%, iar preturile la carnea de pui se vor majora, temperat, cu pana la 7%.

Pana la sfarsitul anului, carnea din supermarketuri se va scumpi, treptat, cu pana la 15% fata de pretul actual. “Carnea este dependenta de pretul furajelor si cerealelor. Cum doar orzul si graul s-au facut multumitor toamna aceasta, iar porumbul si celelalte culturi sunt sub orice critica, nu ar trebui sa surprinda aceasta scumpire a carnii”, a declarat, pentru «Gardianul», Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei Sindicale din Agricultura - Agrostar.

 

Sursa: Gardianul

 

Economia romaneasca a crescut cu 8,8%. Salariile au crescut cu doar 3,3%

 

Cresterea economica a Romaniei pe trimestrul doi si pe primul semestru al acestui an a depasit orice asteptari. Si pe cele ale analistilor economici, ba chiar si pe cele ale ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica, publicate saptamana trecuta, cresterea economica reala din primul semestru s-a accelerat semnificativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele valori reprezentand niveluri record pentru Romania. In preturi curente, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primul semestru a fost de 195,76 miliarde lei, iar pentru trimestrul doi de 109,01 miliarde lei.

Sursa: Financiarul

 

 

Aprecierea leului a plafonat soldul creditelor in valuta

 

Aprecierea monedei nationale in iulie fata de luna anterioara a determinat o usoara scadere a volumului de credite in valuta contractate de populatie. Datele BNR releva insa ca, fata de iulie 2007, ritmurile de crestere a imprumuturilor sunt greu de temperat.

Creditele in valuta contractate de populatie au inregistrat o usoara scadere in iulie 2008, fata de luna anterioara, atat in cazul celor de  consum, cat si in al celor imobiliare. Reducerea soldului total, de la 49,1 miliarde lei la 48,7 miliarde lei trebuie pusa insa pe seama aprecierii monedei nationale cu 3% in iulie fata de iunie.

 

Sursa: Financiarul

 

Drumul cerealelor pe Dunare

 

Vineri, in Portul Orsova a fost inaugurat terminalul de cereale compus din 6 silozuri automatizate si multifunctionale, investitie a companiei SCEP si care va conduce la dezvoltarea Portului transformandu-l in primul punct de achizitie si distributie a cerealelor de-a lungul Dunarii. Este un prim pas intr-un proiect mai amplu ce vizeaza constructia a 50 de astfel de centre logistice in principalele porturi dunarene, fiecare complex de depozitare fiind proiectat la o capacitate de 6.600 de tone

 

Sursa: Curierul National  

 

Visul oficial al Romaniei este sa ajunga in 2020 la nivelul mediu al UE din 2006

 

Romania ar putea ajunge peste 12 ani la nivelul mediu al Uniunii Europene de acum doi ani, si asta numai daca cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri europene, vor fi asimilate integral,  conform Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei (SNDD). Data-tinta din SNDD difera foarte mult de cea prezentata saptamana trecuta mai intai de catre Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, si apoi de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, care sustin ca in 2020 vom fi a saptea mare economie din UE.

Sursa: Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!