ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Ministerul Agriculturii


 

Ministerul Agriculturii


(04.09.2008)

In data de 2 septembrie 2008, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, dl. Dacian Ciolos, a prezentat stadiul negocierilor legate de „controlul de sanatate” al reformei PAC, informand opinia publica si consultandu-se cu organizatiile profesionale din domeniu asupra pachetului privind propunerile legislative si evolutia procesului de negocieri.

In ceea ce priveste sistemul de plati directe din agricultura (SAPS), Romania a agreat propunerea Comisiei Europene de prelungire a aplicarii SAPS pana in 2013.

Romania, alaturi de alte State Membre, sustine necesitatea egalizarii nivelului platilor directe.

Romania este de acord cu decuplarea sprijinului in agricultura, dar considera ca ar trebui pastrate platile partial cuplate pentru sectoarele sensibile (cresterea animalelor, tutun, hamei, in si canepa) care asigura mentinerea diversitatii agricole si rurale, mai ales in regiunile in care nu exista alternative din punct de vedere social si economic.

De asemenea, Romania a sustinut, in cadrul structurilor Consiliului UE, necesitatea acordarii sprijinului direct atat persoanelor juridice cat si producatorilor - chiar daca acestia nu au ca obiect principal de activitate agricultura – tinandu-se cont de faptul ca diversificarea activitatilor conduce la o dezvoltare economica rurala sustenabila.

Referitor la masurile vizand interventia pe piata, Romania considera ca nu trebuie sa se renunte in totalitate la interventie pana cand nu se gasesc alte instrumente eficiente de stabilizare a pietelor prin controlul ofertei. De asemenea, in sectorul cerealier, in special pentru grau,  Romania considera necesara mentinerea mecanismelor de interventie pe piata pentru evitarea dezechilibrelor care pot aparea.

Romania sprijina propunerea Comisiei de eliminare a cotei de lapte si este de acord cu decizia Consiliului de majorare anuala a cotei de lapte cu 2% pentru anul de cota 2008/09 si cu 1% anual pana in 2013,  considerand ca instituirea unui sistem de reevaluare periodica a cotei de lapte pe baza fluctuatiilor de pe piata ar fi utila pentru fundamentarea deciziilor viitoare.

De asemenea, pentru mentinerea productiei si valorificarii laptelui in zonele defavorizate, partea romana considera oportuna gasirea unui mecanism de sprijin financiar pentru zonele care vor fi afectate de procesul de eliminare a cotei.

Sursa: MAAP

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!