ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Provenienta, circulatia si comercializarea masei lemnoase


 

Provenienta, circulatia si comercializarea masei lemnoase


(03.09.2008)

Noul regulament privind provenienta, circulatia si comercializarea masei lemnoase, aprobat prin Hotarare a Guvernului in sedinta de guvern din 27.08.2008, apare in aplicarea noului Cod Silvic, adoptat in acest an.

Noutatea majora adusa de acest regulament este introducerea SUMAL-ului adica a unui sistem computerizat de urmarire si monitorizare a masei lemnoase. Prin utilizarea obligatorie a sistemului de catre ocoalele silvice si agentii economici de exploatare si prelucrare a lemnului si firmele care comercializeaza masa lemnoasa se realizeaza un sistem integrat de evidenta si gestionare a lemnului care va permite:

- o evidenta a masei lemnoase puse in valoare, exploatata si prelucrata in industrie, in timp real.
- implementarea unui sistem simplificat si unitar de formulare cu regim special pentru transportul si gestionarea masei lemnoase.
- identificarea rapida a masei lemnoase intrate in circuitul economic fara provenienta legala.

Dat fiind numarul mare de agenti economici, peste 5.000, ocoale silvice si institutii integrate in acest sistem informational, credem ca eforturile generate de greutatile inerente lansarii unui proiect de o asemenea anvergura vor fi sustinute de toate partile implicate si de societatea civila pentru a reusi in implementarea proiectului.

Obiectivul major urmarit prin introducerea acestui sistem - de a reduce taierile ilegale de paduri si in acelasi timp de a curata mediul de afaceri din industria lemnului de piata neagra - ar trebui sa uneasca toti actorii implicati.

Avand in vedere caracterul de noutate, chiar si pe plan international, a sistemului SUMAL, Romania a fost nominalizata pentru organizarea unei conferinte internationale. In aceasta ordine de idei, in aceeasi sedinta de guvern a fost aprobata organizarea la Bucuresti a unei Conferinte Internationale, intre 13-15 octombrie 2008, sub egida MCPFE (Conferinta Ministeriala pentru Protectia Padurilor in Europa), la care printre celelalte subiecte, se vor prezenta si progresele si experienta Romaniei in combaterea taierilor ilegale.

Va fi un eveniment international de anvergura care va marca atat pe plan intern cat si international vointa politica si angajamentul ferm al Romaniei pe linia protectiei padurilor.

Sursa: MAPAM

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!