ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » COOPERARE ROMANO-GERMANA PENTRU REABILITAREA TERMICA A LOCUINTELOR


 

COOPERARE ROMANO-GERMANA PENTRU REABILITAREA TERMICA A LOCUINTELOR


(03.09.2008)

Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Horia Irimia, secretar de stat in cadrul MDLPL au avut astazi o intalnire cu tema “Stimularea pietei de creditare a asociatiilor de proprietari in scopul reabilitarii termice a cladirilor” cu reprezentanti ai KFW Bankengruppe - Banca de promovare a Guvernului Federal German. La intanire au fost prezenti reprezentantii consiliilor locale, ai Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat si ai bancilor romanesti.

“Desi potentialul de economisire a energiei in sectorul rezidential din Romania este urias, creditarea pentru investitiile in eficienta energitica a cladirilor de locuit multietajate este neglijabila. Exista o serie de bariere de natura organizatorica, financiara, sociala si informationala care trebuie depasite pentru a putea descatusa potentialul pietei de creditare a investitiilor in eficienta energetica din sectorul rezidential din Romania. Bancile europene sunt dornice sa sustina si schemele de finantare in sectorul rezidential. Insa fara implicarea bancilor locale va fi foarte dificil sa atingem nivelul investitiilor pe care ni l-am propus. Asociatia Romana a Bancilor poate constitui un vehicul de preluare a propunerilor in vederea deschiderii pietei de credite pentru asociatiile de proprietari” a declarat Laszlo Borbely.

Banca de promovare a Guvernului Federal German KFW intentioneaza sa sustina finantarea eficientei energetice in sectorul rezidential din Romania, dorind sa se implice in:

*                Programul Phare 2006 - Facilitatea de Finantare a Eficientei Energetice; Comisia Europeana doreste sa sprijine investitiile in sectorul eficientei energetice printr-un program multi-beneficiar (Bulgaria, Croatia, Turcia si Romania) care are ca scop sustinerea financiara pentru cresterea nivelului investitiilor in programe care sa determine imbunatatirea performantei energetice atat in sectorul cladirilor (in concordanta cu Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor) cat si in sectorul industrial(in concordanta cu Cartea Verde privind Eficienta Energetica).

*                Realizarea unui proiect pilot de reabilitare termica a cladirilor de locuit asa cum este mentionat in Protocolul celei de a 6-a sesiuni a Comisiei mixte, in cadrul Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind colaborarea in domeniul protectiei mediului, semnat la Berlin, 11 - 12 mai 2006, intre Ministerul Federal al Mediului, Protectiei Naturii si Sigurantei Nucleare (MFMPNSN) din Germania si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile din Romania


Conform Phare 2006 - Facilitatea de Finantare a Eficientei Energetice, Institutiile Financiare Internationale(IFI), vor identifica Intermediari Financiari (FI) locali care doresc sa se implice in finantarea durabila a energiei, sa coopereze cu consultanti si sa promoveze facilitatea conform descrierii proiectului.

Institutiile Financiare Internationale isi vor alege tarile si domeniile (sectorul cladirilor sau sectorul industrial) in care se vor implica in functie de reactia partenerilor locali.

Un proiect este compus din:

1. O linie de credit de la IFI
2. Resurse Comunitare, ca stimulente pentru investitii sau costuri de administrare.

Marimea investitiilor finantabile:

*                intre 20.000 si 2,5 mil. Euro pentru sectorul public si privat;

*                intre 3.000 si 250.000 Euro in sectorul rezidential.


„Aceasta intalnire si-a dorit sa aduca la aceeasi masa autoritatile publice centrale si locale, bancile si ONG-urile pentru a discuta despre punerea in practica a unor programe de eficienta energetica avantajoase pentru cetateni. Romania este una din tarile europene cu cele mai multe blocuri de locuinte cu grad de izolare termica redus: 83.800 blocuri cu circa 3 mil. apartamente in care traiesc peste 7 milioane de oameni. Consumurile specifice de caldura si de apa calda de consum din Romania au valori aproximativ duble fata de cele din tarile Uniunii Europene, ca o consecinta directa si emisiile poluante sunt mai mari” a declarat secretarul de stat Horia Irimia.

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!