ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(02.09.2008)

Revista Presei 02.09.2008

 

Inflatia galopanta baga in criza economiile emergente

Dupa ce in ultimul an au jucat un rol major in stabilizarea economiilor dezvoltate, tarile emergente, printre care si Romania, sunt mai vulnerabile ca oricand in fata recesiunii mondiale.Dupa o atenta monitorizare a evolutiei economiei mondiale, Fondul Monetar International apreciaza, intr-o analiza publicata la inceputul acestei luni, ca economiile emergente au actionat in ultimul an ca un amortizor al socurilor la care au fost supuse economiile dezvoltate, ca urmare a turbulentelor de pe pietele financiare mondiale.
Tarile emergente au cunoscut o crestere economica sustinuta in ultimul deceniu, reusind sa mentina ritmul chiar si in ultima perioada, marcata de contractarea marilor economii ale lumii. Trei factori au contribuit la aceasta evolutie.

Sursa: Financiarul

 

PIB-ul Romaniei a crescut cu 9,3% in al doilea trimestru

 

In trimestrul II 2008 Produsul Intern Brut a fost de 109,019 miliarde lei preturi curente (RON) in crestere, in termeni reali, cu 9,3% fata de acelasi trimestru din anul 2007, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.  

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2008 a fost de 195,764 miliarde lei, in crestere cu 8,8% fata de semestrul I 2007.

Sursa: Capital

 

UE amana parteneriatul cu Rusia

 

Uniunea Europeana a amanat negocierile pentru un nou parteneriat cu Rusia, pe fondul conflictului din Georgia. Decizia a fost luata la Consiliul European extraordinar de la Bruxelles, unde au participat din partea Romaniei presedintele Traian Basescu su permierul Calin Popescu Tariceanu. Documentul intocmit de europeni adopta solutia numirii unui reprezentant special al UE pentru Georgia si amana negocierile cu Rusia pana cand trupele de invazie nu se vor retrage de pe teritoriul Georgiei.

 

Sursa: Capital  

 

Creste numarul de locuinte date in folosinta in mediul rural

 

In semestrul al doilea al acestui an, numarul locuintelor date in folosinta a crescut cu 16,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand 22.253 de unitati. Potrivit INS, analiza constructiei de locuinte noi pune in evidenta o inversare a ponderii acestora in primul semestrul al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut: cea mai mare pondere a locuintelor (52,8%) au fost date in folosinta in mediul rural. Fata de prima jumatate a anului trecut, in primul semestru din acest an numarul locuintelor realizate din fonduri private a crescut cu 4.993 de unitati, iar numarul celor realizate din fonduri publice, cu doar 298 de unitati.

 

Sursa: Curentul

 

Firmele de infrastructura primesc subventii daca angajeaza someri

 

Societatile care presteaza activitati pentru dezvoltarea comunitatilor locale, precum refacerea si intretinerea infrastructurii si ecologizare, si care angajeaza persoane din randul somerilor beneficiaza de subventii din bugetul asigurarilor pentru somaj. Fondurile se acorda pe o perioada de un an si acopera un salariu minim brut. Schema de ajutor este valabila pentru 2008 si 2009, bugetul acesteia e de peste 48 milioane euro. Dupa implementare, 63.000 de persoane ar trebui sa aiba un loc de munca.

Sursa: Financiarul

 

Cursul de schimb euro/leu intra pe teren accidentat

 

Moneda nationala va castiga teren in fata euro in luna septembrie. Cursul de schimb va sta insa sub semnul unei volatilitati ridicate, spun dealerii din piata valutara.

Randamentele mari promise pe piata interbancara si temperarea importurilor pe seama productiei agricole bune sunt principalii factori care vor contribui la aprecierea leului in aceasta luna. In plus, temerile legate de limitarea drastica a gradului de indatorare a populatiei prin noul regulament BNR ar putea determina intr-o oarecare masura intarirea monedei nationale.

Cei care se vor imprumuta in valuta pe ultima suta de metri si care vor fi nevoiti sa achite in lei contravaloarea tranzactiei si a ratelor vor pune presiune asupra cursului.

Sursa: Adevarul

 

APDRP a implementat planul cerut de CE pentru Sapard

 

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a finalizat implementarea planului pentru remedierea deficientelor constatate de Comisia Europeana (CE) si a transmis Fondului National un raport in acest sens, platile urmand sa fie reluate dupa confirmarea din partea auditorilor. "Planul este implementat si a fost transmis la Fondul National un raport privind implementarea, care cuprinde masurile planului si pentru fiecare dintre ele observatiile auditului intern al Agentiei si documente justificative care sa ateste implementarea.

 

Sursa : Curierul National

 

ONU urgenteaza noul tratat pe mediu

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a declarat cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Programului pentru Schimbari Climatice al ONU ca natiunile lumii nu trebuie sa astepte pana anul viitor pentru a intocmi un nou pact climatic, informeaza Reuters.

Sursa : Adevarul

 

"Clubul Romania-UE" isi propune sa faca "lobby eficient" pentru Romania

 

Clubul Romania-UE, un think tank bruxellez care grupeaza romani experti in afaceri europene, are o noua conducere, cu mandat de un an. Aceasta arata intr-un comunicat ca va promova o apropiere mai mare intre actorii romani din Bruxelles-ul european, si va concepe un mecanism de cooperare optima intre acestia.

Printre prioritatile noului Comitet director al Clubului se afla mai buna reprezentare a romanilor in cadrul institutiilor europene, Clubul Romania-UE urmand a organiza evenimente care sa stimuleze o mai eficienta absorbtie a romanilor printre functionarii europeni, si a informa pe cei interesati privind experientele unor romani care au trecut cu succes concursurile Oficiului European de Selectie a Personalului (EPSO). 

Sursa: Euractiv

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!