ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Autoritatile judetene invata de la germani valorificarea turistica a relicvelor industriale


 

Autoritatile judetene invata de la germani valorificarea turistica a relicvelor industriale


(02.09.2008)

Experienta germanilor din landul Brandenburg in privinta transformarii relicvelor industriale in obiective turistice poate fi foarte bine valorificata in judetul nostru. Aceasta este concluzia vizitei pe care vicepresedintele Consiliului Judetean, Kovacs Attila, si consilierul Claudiu Coman, seful comisiei de relatii internationale si dezvoltare durabila din cadrul CJ, au efectuat-o recent in Germania. Cei doi oficiali si Ionut Tata, directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov, au purtat discutii cu vicepresedinta Parlamentului din Brandenburg, Gerlinde Stobrawa, si cu specialisti de la firma IBA, angajata de conducerea landului sa amenajeze peisagistic fostele zone industriale. „Ceea ce am vazut in landul Brandenburg ne-a impresionat. Este vorba despre o fosta zona miniera, acum reamenajata si devenita atractiva din punct de vedere turistic si economic. Am vazut o centrala electrotermica transformata in centru cultural. Pentru judetul nostru care a fost cel mai industrializat din Romania, experienta germana este extrem de utila, avand in vedere ca si la noi exista destule zone care s-ar preta la asemenea amenajari”, a spus vicepresedintele CJ. El i-a invitat pe reprezentantii IBA sa vina la Brasov si sa prezinte experienta lor in ceea ce priveste transformarea fostelor zone industriale in atractii turistice.

La randul sau, Claudiu Coman a remarcat faptul ca „germanii au stiut sa puna in valoare ceea ce la un moment dat a reprezentat un handicap pentru ei si sa reabiliteze obiective de cultura industriala, in loc sa le distruga. Si noi putem face la fel, pentru a arata generatiilor viitoare cum se facea industrie la noi si cum isi castigau oamenii banii”. In opinia sa, pe langa seminarul pe care germanii il vor organiza la Brasov, in viitor s-ar putea amenaja un centru expozitional al culturii industriale brasovene si o ferma turistica si s-ar putea pune la punct un program de reabilitare peisagistica a oaselor Zarnesti, Fagaras si Victoria.

Vizita reprezentantilor Consiliului Judetean s-a desfasurat in cadrul proiectului „Rupea-Cohalm, indentitate culturala romaneasca”, derulat de Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov in parteneriat cu „Mihai Eminescu” Trust (fundatia Printului Charles) si Kraftwerk Plessa, si finantat de Institutul Cultural Roman. Proiectul a avut ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural al zonei Rupea-Cohalm, a traditiilor de muzica si dans, precum si a obiceiurilor specifice zonei, care impreuna formeaza mostenirea culturala a zonei, prin organizarea unui eveniment de promovare a patrimoniului cultural Rupea-Cohalm in regiunea Brandenburg. A fost vorba despre nunta traditionala de la Rupea, care a fost prezentata in locatii inedite, precum o fosta centrala electrotermica transformata in centru cultural, o fosta exploatare miniera de suprafata si o ferma turistica.

Sursa: CJ Brasov

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!