ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Misiune de audit


 

Misiune de audit


(21.08.2008)

In prima jumatate a lunii iunie a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene. Acesta misiune de audit face parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual.

Misiunea a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a Programului SAPARD. Recomandarile Comisiei Europene vizeaza in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD. In urma acestei misiuni, la solicitarea Comisiei Europene, autoritatile romane au elaborat un plan de actiuni precis care prevede si completarea procedurilor legate de autorizarea platilor cu noi elemente de control menite sa reduca posibilitatea aparitiei riscului de a efectua plati incorecte.

Astfel, in ultimele saptamani s-au realizat verificari suplimentare efectuate de catre expertii APDRP atat pe teren, cat si la nivel de documente pentru cererile de plata depuse la APDRP, inainte ca acestea sa fie autorizate.

In acest scop APDRP realizeaza verificarile pe teren, care urmaresc o mai buna evidentiere a lucrarilor efectuate de beneficiari, pentru fiecare tip de investitii in fiecare stadiu de executie, cat si in fiecare stadiu de plata.

In ceea ce priveste verificarea documentara, in baza recomandarilor expertilor auditori, APDRP a decis ca la nivelul primirii cererilor de plata sa nu fie acceptate dosare incomplete care impiedica evaluarea corespunzatoare a cererilor de plata. In prezent toate cererile de plata incomplete sunt respinse.

Un alt element de intarire a controlului il constituie verificarea de catre Directia de Control si Antifrauda din cadrul APDRP a tuturor proiectelor finalizate, nu doar cele prevazute prin esantioanele obisnuite de control.

In acest moment expertii APDRP lucreaza la reverificarea tuturor cererilor de plata din sistem pentru a putea certifica si aproba aceste cereri.
APDRP se afla intr-o faza avansata de implementare a masurilor cuprinse in Planul de actiune transmis catre CE la data de 31 iulie 2008, existand o comunicare continua cu reprezentantii CE. 

Reluarea platilor catre beneficiari se va realiza imediat ce actiunile mai sus prezentate vor fi finalizate.

 
Sursa: MADR

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!