ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Gigacaloria, mai scumpa din toamna


 

Gigacaloria, mai scumpa din toamna


(01.08.2008) Autoritatile locale trebuie sa stabileasca, pana la mijlocul lunii septembrie, in ce masura vor subventiona factura la incalzire.

Pretul
energiei termice livrate de producatorii in cogenerare, care produc simultan electricitate si agent termic, a crescut in medie cu 9%, iar cel al gigacaloriei furnizate de centralele simple este pe cale sa fie majorat cu acelasi procent, a declarat, ieri, pentru EVZ, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Marian Bigiu. „Deocamdata nu am primit datele de la toti producatorii de energie termica, dar cresterea pretului va fi in medie de aproape 10%, din cauza majorarii costurilor cu achizitia combustibilului“, a precizat Bigiu.

Edilii decid


Acest lucru nu inseamna, insa, ca factura platita de populatie va creste in acelasi ritm, intrucat, la pretul de productie, se aplica o subventie de minimum 10% de la bugetele locale si un ajutor de pana la 45% de la stat pentru combustibil. „ANRSC trimite catre autoritatile locale un aviz tehnic pentru a justifica majorarea pretului la produca- tori, pe baza caruia consiliul local aproba in ce masura va fi subventionata factura si stabileste pretul final platit de populat ie“, a explicat seful Directiei Preturi si Tarife din ANRSC, Constantin Predoi.
 
Potrivit acestuia, de regula, subventia depaseste ponderea obligatorie de 10%. „Cele mai mari preturi de productie se gasesc in zonele unde numarul debransarilor a fost foarte mare, cum ar fi Alba-Iulia sau Baia-Mare, unde autoritatile locale si-au asumat acordarea unei subventii mai mari, pentru a tine factura la un nivel acceptabil“, a mai aratat Predoi.


Sursa: Evenimentul Zilei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!