ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Taierea padurilor a deschis poarta puhoaielor


 

Taierea padurilor a deschis poarta puhoaielor


(30.07.2008)

Moldova si Maramures, zone lovite in plin de inundatii, sunt gazda celor mai mari defrisari prin "radere" din Romania. Specialistii spun ca niste paduri neciopartite ar fi atenuat mult forta viiturilor din acest an.

Nu doar debitele-record ale Prutului si Siretului au pus umarul la inundatiile din Moldova si Maramures, ci si defrisarile masive ale padurilor din aceste zone, fie ele legale sau ilegale. Specialistii considera ca, desi acesta nu este un factor decisiv pentru violenta inundatiilor din acest an, forta

viiturilor ar fi fost mult atenuata daca padurile ar fi fost in picioare.

Profesorul Victor Giurgiu, membru al Acadmiei Romane si specialist in silvicultura, spune ca exista o relatie directa intre gradul de impadurire a unui bazin hidrografic si probabilitatea de a se produce inundatii. "Paradoxal, Bucovina si Maramuresul sunt zone relativ bine impadurite, comparativ cu altele. Tot aici insa au avut loc in ultima perioada cele mai mari despaduriri ilegale, favorizate in buna parte de procesul irational de reconstituire a drepturilor de proprietate", spune profesorul.

Sursa: Romania Libera

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!