ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fondurile europene, alergice la risc


 

Fondurile europene, alergice la risc


(30.07.2008)

Erorile de interpretare conduc la compromiterea proiectelor

 

In ciuda optimismului afisat, prognozarea unui grad de absorbtie a fondurilor europene de peste 60 de procente in acest an fatã de 21 la sutã anul trecut, riscurile pierderii de proiecte este incã destul de ridicat. Acest lucru se datoreazã, in special, campaniei de informare care nu a reusit sã-si atingã scopul. In mediul rural, desi beneficiar de importante sume destinate modernizãrii satelor si sistemului agricol, fondurile europene sunt percepute ca un drept eclusiv al primãriilor si celor cu relatii. "Douã treimi (69,3%) din cei chestionati, cred cã autoritãtile locale si autoritãtile judetene si centrale pot accesa fondurile europene. Peste trei sferturi dintre respondenti (78,1%) nu sunt interesati de accesarea fondurilor europene pentru moment sau in urmãtorul an. Dintre persoanele care se declarã neinteresate de accesarea de fonduri europene, 15,2% cred cã nu stiu cum sã le acceseze, 10,9% considerã cã nu stiu suficiente lucruri despre acestea, 6,1% nu au incredere cã ar putea obtine o finantare europeanã. Douã treimi dintre respondenti (61,1%) nu cred cã pot accesa fonduri europene" - relevã datele Barometrului  Rural realizat pentru Agentia de Strategii Guvernamentale de cãtre Totem Communication. Pe langã informare, birocratia poate conduce la compromiterea proiectelor finantate din fonduri europene. "Aproape o treime (29,91%) dintre utilizatorii portalului www.fonduri-structurale.ro considerã birocratia excesivã  ca fiind principala problemã a gestionãrii fondurilor structurale in Romania, aratã sondajul de opinie derulat in perioada martie – iunie 2008 de cãtre portalul de informare www.fonduri-structurale.ro . Spre exemplu, o firmã care doreste finantare europeanã pentru dezvoltarea activitãtii de productie are nevoie de 48 de documente (avize, declaratii, planuri, cereri) pentru a intocmi un dosar de finantare complet. Reabilitarea unui spital judetean, proiect ce poate fi initiat de cãtre o autoritate localã, presupune obtinerea a 50 de documente (avize, declaratii, planuri, cereri).

In opinia a 15,16% dintre respondenti, principala dificultate in cheltuirea banilor europeni este „Lipsa transparentei in evaluarea si selectia proiectelor”, iar 15,10% dintre utilizatorii site-ului considerã „Lipsa capacitãtii beneficiarilor de a cofinanta/finanta proiectele” ca fiind cea mai mare problemã a gestionãrii banilor europeni in Romania.

Ceilalti respondenti au indicat ca problemã principalã a gestionãrii fondurilor structurale in Romania: expertiza scãzutã a beneficiarilor in scrierea proiectelor - 12,18%; informare deficitarã cu privire la oportunitãtile de finantare din fonduri structurale - 11,76%; procedura greoaie privind achizitiile publice - 6,65%; disfunctionalitãti in implementare - 5,63%; centralizarea gestionãrii fondurilor la nivelul ministerelor - 3,61%", se aratã intr-un comunicat al Structural Consulting.

 

Mici greseli, bani pierduti

 

Evaluatorii proiectelor depuse vor penaliza toate greselile, inclusiv cele care aparent sunt minore. Cum mai afirmam, un proiect de dezvoltare a unei microintreprinderi, intocmit corect, poate fi compromis din cauza unei simple etichete aplicate pe coletul cu documente, etichetã care a fost completatã gresit.

Sursa:Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!