ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Eurodeputatii socialisti romani critica dur Comisia europeana, in timp ce popularii europeni din PE constata ca dorinta autoritatilor romane de a combate marea coruptie se rezuma la declaratii


 

Eurodeputatii socialisti romani critica dur Comisia europeana, in timp ce popularii europeni din PE constata ca dorinta autoritatilor romane de a combate marea coruptie se rezuma la declaratii


(24.07.2008)

Eurodeputatii socialisti romani critica dur concluziile raportului Comisiei Europene, pentru ca incearca sa se sustituie justitiei romane si nu acorda atentie cauzelor coruptiei. Mai mult, ei cer comisiei sa renunte la monitorizarea sistemului juridic romanesc. Pe de alta parte, popularii europeni din PE au salutat - printr-un comunicat al presedintelui Joseph Daul - neactivarea clauzei de salvgardare si atrag atentia ca "dorinta autoritatilor romane de a realiza obiective concrete, se limiteaza numai la anunturi de lupta impotriva coruptiei".

"Parlamentul nu se poate substitui sistemului judiciar iar demnitarii, membrii ai parlamentului nu trebuie sa se simta deasupra legii. Partidele politice de la putere nu pot continua sa blocheze progresul in aducerea demnitarilor corupti in fata legii. Sistemul judiciar este singurul responsabil pentru deciziile asupra condamnarilor de persoane, indiferent de pozitia lor sociala", a spus Joseph Daul, liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European.

Popularii europeni, familia politica a PD-L, considera ca dorinta autoritatilor romane de a realiza obiective concrete in lupta anticoruptie s-a diminuat si se rezuma doar la "anunturi de lupta impotriva coruptiei". "Incurajam autoritatile romane sa isi reinnoiasca cu convingere angajamentele pentru reforma in aceste domenii sensibile. Cetatenii romani merita acces deplin la beneficiile aderarii la Uniune si aceste intarzieri i-ar face sa sufere si mai ales sa isi piarda increderea in institutiile romanesti si cele europene, astfel, orice pas inainte facut de Romania in domeniul reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei va fi facut pentru beneficiul poporului roman", a conchis presedintele grupului PPE-DE.

Socialistii romani din PE demonteaza concluziile raportului


Printr-un comunicat de presa, social-democratii din Parlamentul Europeana, condusi de Adrian Severin, critica dur Comisia Europeana pentru concluziile raportului si cer incetarea monitorizarii justitiei din Romania. Mai mult, ei spun ca institutia europeana substituie justitiei romane si politizeaza ea insasi lupta anticoruptie din Romania. Iata ce spun eurodeputatii PSD:

  • Progresul in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt in Romania se reduce, din perspectiva „expertilor europeni’’, la judecarea unor fosti demnitari romani acuzati de fapte minore, iar succesul luptei impotriva coruptiei la condamnarea acestora. Acest lucru este atat inadmisibil cat si ridicol, faptul ca marea coruptie s-ar reduce la favoritisme minore si la servicii obtinute fara plata adaugand o alta dimensiune paradoxala fenomenului coruptiei din Romania. In aceasta viziune, coruptia din Romania nu ramane numai ”o coruptie fara corupti” dar devine si ”o mare coruptie fara acte de mare coruptie”.

Sursa: Hotnews

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!