ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Economia gri, fenomen de masa


 

Economia gri, fenomen de masa


(24.07.2008)

 

Jumatate din populatia activa a tarii nu plateste contributiile sociale

Suntem campionii Europei la plata salariilor "in plic"? Angajatorii spun ca taxele pe angajat raman prea mari, iar birocratia descurajeaza contractele flexibile.

Aproape jumatate din populatia ocupata a tarii nu plateste contributiile sociale si taxele la bugetul de stat, folosind alte tipuri de contracte si conventii decat contractele legale de munca, arata un raport OCDE despre munca informala.

Totodata, Romania ocupa primul loc intre tarile UE la plata salariilor „in plic", aproape un sfert din lucratori declarand ca angajatorii ii platesc in acest fel.

Pentru aceasta situatie, sindicatele dau vina pe patroni, care exploateaza muncitorii, si pe clasa politica. Patronii, la randul lor, sustin ca legislatia muncii este defectuoasa si nu raspunde cerintelor de pe piata muncii.

Reprezentantii statului, pe de alta parte, considera ca masurile fiscale adoptate in ultimii ani au dus la o stagnare a fenomenului muncii informale, iar numarul de contribuabili a crescut. Toate partile implicate sunt, insa, de acord ca in acest fel bugetul de asigurari sociale este prejudiciat cu 30-35%.

Sursa: Adevarul
.

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!