ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Consumul de produse ecologice in Romania, sub 1% din totalul alimentelor


 

Consumul de produse ecologice in Romania, sub 1% din totalul alimentelor


(21.07.2008)

Consumul de produse ecologice reprezinta in Romania sub 1% din totalul alimentelor, in timp ce in partea occidentala a Europei media este de 3-5%, sustine directorul general al Natura Land, Radu Panait

"In Romania, consumul de produse ecologice este foarte scazut, sub 1% din totalul alimentelor. In Germania, de exemplu, consumul este de 5%, iar in Anglia si Austria de 3%. Media Europei de Vest este de 3-5%, iar in Ungaria a ajuns la 2%", a declarat intr-un interviu pentru NewsIn directorul general al companiei distribuitoare de produse ecologice si naturale Natura Land, Radu Panait.

Potrivit acestuia, piata romaneasca a produselor ecologice se situeaza mult sub media europeana din cauza lipsei procesatorilor. Cu toate acestea, valoarea pietei de produse ecologice se va situa intre 5 si 10 milioane de euro, in 2008, cresterea anuala fiind de 10-20%, a precizat Radu Panait.

"Problema pietei romanesti de produse ecologice este ca nu avem procesatori. Materia prima romaneasca este exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si se intorc in tara de patru ori mai scumpe. Exista cativa producatori mici care fabrica musli, paste sau faina, dar sunt putini si nu acopera toate produsele. Trebuie sa apara si producatorii romani", a explicat directorul general al Natura Land.

In prezent, Natura Land distribuie in Romania 60 de produse ecologice si naturale, ponderea celor naturale fiind de 25%. "Toate produsele pe care le distribuim sunt fabricate in afara tarii. Dintre cele ecologice, cel mai bine se vand zaharul brun, faina integrala si siropul de artar. Referitor la cele naturale, painea din secara si biscuitii crackers sunt pe primele locuri in topul vanzarilor", a afirmat Radu Panait.
Printre produsele ecologice pe care directorul Natura Land intentioneaza sa le aduca in Romania se numara si produse cosmetice sau detergenti biodegradabili. Tarile din care compania importa produsele ecologice si naturale sunt Belgia, Olanda, Italia, Polonia, Ungaria, Brazilia, Thailanda si Germania.

Totodata, directorul general al Natura Land a mai declarat ca intentioneaza sa deschida in Bucuresti un magazin, in luna septembrie a anului in curs, si o linie de productie.


Sursa: 9am.ro

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!