ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » BNR, nevoita sa ia masuri impotriva inflatiei si a cresterii creditelor in valuta


 

BNR, nevoita sa ia masuri impotriva inflatiei si a cresterii creditelor in valuta


(15.07.2008)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a prelungit cu 15 zile, pana la 31 iulie, termenul de consultare publica asupra proiectului de regulament privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, dupa ce mai multi bancheri comerciali au solicitat extinderea perioadei, transmite Mediafax.
Documentul a fost dat publicitatii de banca centrala in data de 8 iulie. Se pare ca termenul initial de transmitere a comentariilor si a observatiilor a fost stabilit pentru 16 iulie, acesta urmand in prezent sa fie extins cu aproximativ 2 saptamani. Totodata, regulamentul urmeaza sa fie pus in aplicare in cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare, iar, pana la avizarea noilor norme pentru fiecare institutie, bancile vor aplica un grad de indatorare de cel mult 40%. Referitor la aceasta consultare, economistul sef al Bancii Comerciale Romane a declarat pentru Curierul National ca este " laudabila initiativa BNR de a supune discutiei acest proiect si de a nu-l aplica direct".
Astfel, observand proiectul de regulament se constata faptul ca bancile vor fi nevoite sa calculeze gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior. Aceasta actiune nu se va face doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent. Cu toate acestea, regula nu este insa valabila "in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale".
Mai mult decat atat, bancile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de imprumutator in respectiva perioada. De asemenea, " imprumutatorii vor informa clientul si ii vor pune la dispozitie, inainte de semnarea contractului de credit, doua scadentare, in moneda nationala, ale sumelor totale de plata aferente creditului solicitat." Astfel, unul  va fi intocmit luand in considerare conditiile avute in vedere pentru semnarea contractului de credit si unul luand in considerare modificarile ce pot surveni prin aplicarea prevederilor prenotate anterior, precum si evolutia gradului de indatorare pentru cele doua situatii.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!