ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Romania, una dintre cele mai putin dependente tari UE de importurile de energie


 

Romania, una dintre cele mai putin dependente tari UE de importurile de energie


(11.07.2008) Romania se numara printre statele Uniunii Europene cel mai putin dependente de importurile de energie, cu o pondere de 29% a resurselor provenite de peste hotare in consumul intern, la nivelul anului 2006, potrivit datelor Biroului de Statistica al Comisiei Europene, Eurostat, citat de Mediafax.
Polonia si Marea Britanie au importat, in acelasi an, 20% din energia necesara, iar Cehia a avut nevoie de resurse de peste hotare in proportie de 28%. Cele mai mari rate de dependenta se regasesc in Cipru cu 102%, dar o parte din energie nu a fost folosita in anul in care a fost importata, urmeaza Malta cu o rata de 100%, Luxemburg cu 99%.
Singurul exportator net de energie este Danemarca, cu o rata de dependenta de -37%.
In anul analizat, importurile nete de energie in Uniunea Europeana au crescut cu 2,4%, la 1,01 milioane tone echivalent petrol (tep), cantitate dominata de petrol si gaze naturale, cu ponderi de 60%, respectiv 26%.
Cei mai importanti exportatori de resurse energetice catre UE in 2006, din afara blocului comunitar, au fost Rusia care a asigurat din necesar 33% din cantitatea de petrol, respectiv 40% din necesarul de gaze si Norvegia cu 16% petrol, respectiv 23% gaze.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!