ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Patronatele si sindicatele, implicate in absorbtia fondurilor europene


 

Patronatele si sindicatele, implicate in absorbtia fondurilor europene


(11.07.2008)

Virgil Popescu: Strategiile de dezvoltare au un rol important in atragerea banilor UE
''Doresc implicarea partenerilor sociali in dezvoltarea locala''

Este clar ca unele zone ale tarii nu se pot dezvolta fara fonduri europene. Fara strategiile de dezvoltare locala si durabila pe care fiecare comunitate locala ar trebui sa le demareze, banii de la UE nu vor veni sau vor intarzia.
''Rolul patronatelor si ale sindicatelor in absorbtia fondurilor europene este foarte important si crucial, de asemenea. Fara o legatura stransa intre autoritatile locale, patronate si sindicate, proiectele pentru atragerea fondurilor Uniunii nu se vor bucura de succesul cuvenit, si astfel unele regiuni ale tarii vor mai avea de asteptat sprijinul pentru dezvoltarea economica, sociala si durabila'', a declarat pentru Curierul National Virgil Daniel Popescu, secretar de stat, sef al Departamentului pentru Dialog Social, aflat in structura Cancelariei Primului-Ministru, departament care asigura relatia Guvernului cu organizatiile sindicale si patronale.
Perceptia generala este ca in cadrul dialogului social sindicatele isi impun mai usor punctul de vedere. ''Partea sindicala este mai vizibila, mai vocala, insa trebuie sa intelegem ca fara patronate puternice nu putem vorbi despre dialog social. Dar, din ce am vazut in ultima perioada, patronatele au reusit sa-si creeze o structura unitara, o voce comuna, capabile sa discute ca o singura entitate. Consiliul Economic si Social nu trebuie confundat cu o institutie de arbitraj doar a conflictelor de munca si a revendicarilor salariale. Un parteneriat social solid trebuie sa conduca la elaborarea de planuri de dezvoltare cu implicare tripartita'', a precizat Virgil Daniel Popescu.

Zona de Sud-Vest si cea de Sud-Est a tarii sunt cele mai slab dezvoltate

Totodata, seful Departamentului pentru Dialog Social este de parere ca fondurile europene ar trebui sa fie absorbite prin strategii demarate de fiecare comunitate locala. ''Zonele nu se pot dezvolta fara o strategie clara care sa permita comunitatilor fructificarea unor proiecte finantate cu fonduri UE. Ei bine, am avut neplacuta surpriza sa descoperim ca stam cam prost in acest domeniu prioritar. In majoritatea judetelor, stadiul de realizare a strategiilor este la faza incipienta.
Din pacate, sunt zone din Sud-Vestul si Sud-Estul tarii unde nu s-au realizat cam deloc strategii de dezvoltare locala si asta pentru ca oamenii nu detin destule informatii despre absorbtia fondurilor europene, ce trebuie mai exact sa faca pentru a beneficia de banii UE. Nu zic ca celelalte zone ale tarii sunt mai dezvoltate din acest punct de vedere, dar partea de Sud-Vest si Sud-Est a tarii sta cel mai rau la acest capitol'', a subliniat Virgil Daniel Popescu.

Un proiect care va impulsiona dialogul intre partenerii sociali

De altfel, Departamentul de Dialog Social lucreaza la un proiect si a solicitat tuturor prefecturilor o situatie a strategiilor de dezvoltare locala. Proiectul se va aplica in doua regiuni-pilot, impulsionand dialogul social tocmai pentru realizarea unor strategii coerente de dezvoltare locala. ''Practic, vom aduce la aceeasi masa toti partenerii sociali (patronate, sindicate, societate civila, reprezentantii Guvernului in teritoriu, autoritati locale) pentru a identifica si pentru a pune in practica cele mai bune proiecte pentru acea localitate. Prin luna august se va demara proiectul, in care, practic, vom merge in diferite localitati sa le explicam oamenilor cum sta treaba cu aceste fonduri europene si ce trebuie sa faca pentru a putea beneficia de bani. In primul rand, trebuie sa-i informam ce implica aceste fonduri europene pentru ca multi dintre ei nu stiu nimic, concret, in legatura cu banii pe  care ii pot primi de la UE'', a mai declarat Virgil Daniel Popescu.

Sursa: Curierul National

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!