ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fiscul poate oferi informatii despre veniturile din anul anterior, abia in a doua jumatate a anului in


 

Fiscul poate oferi informatii despre veniturile din anul anterior, abia in a doua jumatate a anului in


(10.07.2008)

Hibele Proiectului BNR: In prima jumatate a anului 2009, clientii ar urma sa prezinte la banca veniturile din 2007

 

Fiscul ar urma sa certifice nivelul veniturilor "declarat fiscal in anul anterior" pentru cei care vor sa se imprumute la banci, potrivit proiectului BNR publicat in aceasta saptamana. Reprezentantii Fiscului spun insa ca toate informatiile privind veniturile persoanelor fizice din anul anterior sunt disponibile abia dupa data de 15 mai, cand se depun declaratiile de venit. Practic, centralizarea datelor din declaratiile si fisele fiscale se face dupa 15 mai, iar "adeverintele" de venit vor putea fi emise abia in jurul datei de 30 iunie. Concluzia: cei care vor dori un credit in prima jumatate a lui 2009 vor prezenta bancii veniturile din 2007.

  • Fiscul dispune de informatii certe privind veniturile unei persoane din anul anterior abia dupa data de 15 mai
  • O data de referinta rezonabila pentru emiterea unor adeverinte de venit pentru anul anterior ar fi 30 iunie
  • In prima jumatate a anului ar urma sa se emita adeverinte pentru veniturile obtinute cu mai mult de un an in urma
  • In prezent, Fiscul elibereaza, la cerere, adeverinte de venit, iar termenul este de 30 de zile

Problema 1: Decalaj de peste un an la certificarea veniturilor

Proiectul de regulament al BNR stabileste ca "imprumutatorii analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor certe cu caracter de permanenta care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel declarat fiscal in anul anterior, documentate". Contactati de Hotnews.ro, reprezentantii Fiscului au precizat ca nu au fost consultati de BNR inainte de aparitia proiectului, dar ca, dupa cum sunt formulate aceste reglementari, va trebui sa se puna de acord in privinta procedurilor de administrare.

Fiscul nu dispune de informatiile privind veniturile realizate de o persoana fizica mai devreme de 28 sau 29 februarie a anului urmator, in cazul celor care au exclusiv venituri din salarii si mai devreme de 15 mai, in cazul celor care au venituri din mai multe surse si care depun declaratiile anuale de venit.

In timpul anului, angajatorii platesc lunar impozitele retinute la sursa, fara a face o evidenta nominala. "Atat in cazul veniturilor din salarii, cat si a veniturilor din alte surse, angajatorii sunt obligati, conform Codului Fiscal, sa depuna fisele fiscale nominale pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator. Pana la acea data, Fiscul nu detine niciun fel de informatii despre veniturile realizate de o anumita persoana", au explicat reprezentantii Agentiei de Administrare Fiscala.

In cazul celor care au venituri din mai multe surse, informatiile sunt complete, insa, numai dupa depunerea declaratiilor anuale. "O persoana care are venituri din drepturi de autor, de exemplu, poate fi remunerata de mai multi angajatori si poate fi si salariata. Din aceasta cauza, Fiscul trebuie sa confrunte informatiile din fisele fiscale trimise de angajatori cu cele din declaratia anuala, iar acest lucru nu se poate face mai devreme de 15 mai. Procesarea acestor date dureaza, asa ca date complete pot fi furnizate cel mai devreme in jur de 30 iunie", au aratat aceleasi surse.


Sursa: HotNews

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!