ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » 2,3 milioane de euro recuperate in urma proceselor deschise in instanta si a controalelor antifrauda intreprinse la proiecte PHARE


 

2,3 milioane de euro recuperate in urma proceselor deschise in instanta si a controalelor antifrauda intreprinse la proiecte PHARE


(03.07.2008)

Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a sustinut astazi, 1 iulie 2008 o conferinta de presa in care a prezentat ultimele evolutii in cadrul programelor pe care le are in coordonare.

Ministrul Dezvoltarii a declarat ca in perioada iunie 2007 – iunie 2008 au fost recuperate 2,3 milioane euro in urma proceselor deschise in instanta si a controalelor antifrauda intreprinse la proiecte PHARE.
Pe langa sumele acestea, sunt trimise spre executare inca 35 de sentinte judecatoresti definitive si irevocabile, in urma carora urmeaza sa intre in contul MDLPL inca aproximativ 790.000 euro. In prezent se afla pe rolul instantelor judecatoresti inca 287 de procese avand ca obiect recuperarea fondurilor incasate necuvenit de catre beneficiari. Cei actionati in judecata sunt autoritati publice locale, societati comerciale, ONG-uri, institutii de invatamant.

In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), in cadrul domeniilor majore de interventie cu depunere continua, se afla in proces de evaluare si contractare 163 de proiecte in valoare totala de 1,505,599,611.23 euro. Deasemenea, in cadrul domeniului major de interventie 4.3 “Sprijinirea microintreprinderilor“ care a avut termen limita de depunere a proiectelor in data de 16 iunie 2008, au fost depuse si se afla in proces de evaluare 776 de proiecte, in valoare de 116,76 milioane euro.

Pana la aceasta data, in cadrul POR, s-au efectuat plati in valoare de 1,9 milioane euro in cadrul Axei 6. De asemenea, in anul 2008, mai sunt estimate plati in valoare 24 milioane euro, reprezentand prefinantare pentru contractele incheiate in cadrul Axei 2 si 6,9 milioane euro reprezentand prefinantare si rambursari in cadrul Axei 6.

„Se tot vorbeste de faptul ca nu absorbim bani de la Uniunea Europeana. Anul trecut a fost un an de pregatire, iar de acum incepem sa incheiem contracte si evident, sa facem plati. Cel putin in cazul Programului Operational Regional, fondurile europene s-ar putea sa nu fie atat de multe in comparatie cu solicitarile. Si va dau niste exemple relevante. Valoarea alocata pentru axa 2 de infrastructura regionala si locala este de 876 mil euro. Valoarea proiectelor depuse pana la aceasta ora si aflate in evaluare este de aproximativ 1,2 miliarde de euro. Deja proiectele depuse pana acum depasesc valoarea alocata pe cei 7 ani.
Un alt exemplu este legat de domeniul 4.3 privind sprijinirea microintreprinderilor. Suma alocata primului apel de proiecte cu depunere limitata pentru acest domeniu a fost de 39,43 mil euro. Au fost depuse 776 de proiecte pana la termenul limita de 16 iunie 2008, iar valoarea lor este de aproximativ de 116,76 milioane Euro”, a declarat ministrul Dezvoltarii , Lucrarilor Publice si Locuintelor. László Borbély a adaugat ca „este important ca, de acum, cei care au depus proiecte, cei care vor incheia contracte sa se concentreze pe implementarea corecta a acestor proiecte, sa respecte termenele la care s-au angajat, ceea ce va insemna cheltuieli corecte si automat absorbtie de fonduri nerambursabile.” .

Pana la aceasta data, in cadrul POR au fost incheiate 2 contracte la Axa 2 privind infrastructura locala si regionala, in valoare de 36,2 milioane euro si 10 contracte in cadrul Axei 6 –Asistenta tehnica, in valoare de 12,1 milioane euro. In perioada urmatoare, vor mai fi incheiate inca 12 contracte in cadrul Axei 2, in valoare de 123,8 milioane euro.

O alta tema abordata in conferinta de presa a fost cea a modificarii Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

“Am primit foarte multe reclamatii nu numai din Bucuresti ca nu se respecta Planul Urbanistic General si ca se fac foarte multe derogari, iar derogarile au devenit lege, ceea ce nu este admisibil” a declarat Lászlo Borbely.

Astfel, va fi limitat urbanismul derogatoriu prin consolidarea planului urbanistic general (PUG) si incadrarea mult mai stricta a documentatiilor de ordin inferior (PUZ, PUD).Autorizatiile de constructie vor fi emise in baza prevederilor Planului Urbanistic General pentru zonele pentru care exista reglementari privind regimul juridic, economic si tehnic al imobilelor.
Planul Urbanistic General va identifica in mod obligatoriu zonele cu reglementari ce nu pot fi modificate prin Planuri urbanistice zonale sau de detaliu, va stabili si delimita zonele cu interdictie temporara si definitiva de construire. Se va elabora PUZ numai dupa emiterea unui aviz de oportunitate eliberat de administratia publica locala, care va prevedea teritoriul ce urmeaza a fi reglementat functiunile admise, reglementari obligatorii si dotari de interes public necesare. PUZ va putea modifica parti ale unitatii teritoriale de referinta in limita unui coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 20 % fata de cel aprobat initial. Modificari ale Coeficientului de utilizare a terenului (CUT) de peste 20 % fata de cel aprobat vor putea fi facute numai prin refacerea Planului Urbanistic Zonal la nivelul intregii unitati teritoriale de referinta si numai la initiativa autoritatii administratiei publice locale competente.

De asemenea, vor fi prevazute proceduri clare si obligatorii de consultare publica pentru toate planurile de amenajarea teritoriului si urbanism, intrucat este necesara cresterea implicarii comunitatii locale in procesul de planificare urbana.

Modificarile Legii 350/2001 vor fi afisate spre consultare publica pe site-ul ministerului
www.mdlpl.ro pana la mijlocul lunii iulie.

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!