ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Comisia vrea sa ne implicam mai mult si mai bine in ajutarea tarilor in curs de dezvoltare


 

Comisia vrea sa ne implicam mai mult si mai bine in ajutarea tarilor in curs de dezvoltare


(26.06.2008)

Seful Directoratului General pentru Dezvoltare al Comsiei Europene a discutat cu autoritatile romane despre metode de imbunatatire a ajutorului acordat tarilor in curs de dezvoltare, atat de Romania in mod bilateral, cat si in cadrul ajutorului Uniunii.

Stefano Manservisi, directorul DG DEV (Directoratul General pentru Dezvoltare al Comisiei Europene), a vizitat Romania insotit de o delegatie de functionari din Directorat, dar si din EuropeAid Cooperation Office.

Romania este deja actor in cooperarea pentru dezvoltare, actionand ca donator, atat in cadrul eforturilor Uniunii cat si bilateral. Romania a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut in 2007, si si-a propus sa ajunga la 0,17% din venitul intern brut in 2010. Manservisi a raspuns unei intrebari a EurActiv.ro, spunand ca a cerut cooperarea ministrilor romani pentru a identifica metode prin care UE si Romania sa ajunga sa-si indeplineasca angajamentele financiare legate de asistenta pentru dezvoltare, in urma Consiliului pentru Afaceri Externe (CAGRE) al UE din luna mai. In concluziile CAGRE, UE cereau revenirea 'in grafic' a ajutorului european si reafirmau angajamentul de a atinge tinta de ajutor de 0,56% din produsul intern brut pana in 2010 si de 0,7% pana in 2015.

El a enumerat trei probleme pe care le-a discutat cu autoritatile romane, in ceea ce priveste cooperarea pentru dezvoltare:

- realizarea unui acord pentru folosirea experientei si resurselor romanesti pentru dezvoltare;
Cunostintele exista, a spus reprezentantul CE, referindu-se la institutiile romanesti si la agentiile care lucreaza cu Romania, si a dat exemplul capacitatii de training a specialistilor romani din diferite domenii. "Am discutat cu ministrul de externe si cu societatea civila sa incepem sa detectam si sa identificam capacitatile si, odata identificate, sa vedem cum le putem pune sa activeze."

- ajutarea societatii civile si a institutiilor romanesti sa devina actori in procesul de cooperare pentru dezvoltare;
- cresterea constientizarii importantei asistentei pentru dezvoltare in
randurile cetatenilor.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!