ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Fructele de padure iau drumul Europei


 

Fructele de padure iau drumul Europei


(20.06.2008)

Padurile Romaniei sunt renumite pentru flora spontana, care ofera bogate recolte de fructe de padure si ciuperci.

 

Aceste produse neafectate de poluare, netratate cu substante chimice de fertilizare sau de combatere a daunatorilor sunt considerate, pe buna dreptate, cele mai ecologice marfuri romanesti.

State precum Olanda, Germania, Spania sau Austria cumpara aproape toata cantitatea culeasa si sortata de Romsilva.

Anul trecut, s-au exportat 4.300 de tone de mure, coacaze, afine si macese, pentru care s-au obtinut peste patru milioane de euro.

Specialistii spun ca, daca ar inceta taierea padurilor si s-ar replanta suprafetele deja defrisate, flora spontana suplimentara ar putea tripla aceste cifre. In plus, culegerea fructelor de padure asigura un loc de munca persoanelor din zonele defavorizate.

Oamenii nevoiasi fac din culesul fructelor o afacere care le ...

Occidentalii cumpara pe valuta tot ce recolteaza romanii din flora spontana, pentru ca roadele codrilor nostri sunt inca neatinse de poluarea care a cuprins planeta in ultimele decenii

Padurile adapostesc importante resurse valutare sub forma de fructe si ciuperci. Aceste roade ale pamantului, suta la suta ecologice, sunt foarte apreciate de straini.

Atat timp cat vor mai exista paduri, vom avea si fructe de padure. Ele sunt dovada vie ca mai sunt codri in Romania. Daca defrisarile vor continua, tara noastra va ajunge in situatia de a pierde si aceasta comoara naturala, sursa inegalabila de sanatate.

Mijloc de trai

Fructele de padure provenite din Romania sunt apreciate datorita faptului ca nu provin din culturi intensive, modificate genetic, nu sunt afectate de poluare, nu sunt tratate cu substante chimice de fertilizare si combatere a daunatorilor si provin din flora spontana.

Pentru oamenii nevoiasi din diversele zone impadurite ale tarii, culesul fructelor de padure este o sursa de venit. Munca lor nu este deloc usoara. Ba, mai mult, este destul de migaloasa. "Vara, ma trezesc de la 4 dimineata. Bat drum lung pana in munti dupa fructele de padure. Nu oricine se oboseste, dar pentru mine culesul fructelor e la fel de important ca si pita (painea - n.r.). Am copii si trebuie sa le asigur traiul. Nu imi este usor cand simt ursul in preajma, dar daca nu risc, nu-mi castig pita", marturiseste nea Vilmos, din Ojdula, judetul Covasna.

De frica salbaticiunilor, culegatorii de ocazie merg in grupuri. Uneori, barbatii isi iau si nevestele sa ii ajute la cules, dar mai ales la sortatul fructelor. Femeile isi cara pruncii prin hatisurile padurilor fiindca nu au alta solutie. Doar asa, spun ele, se castiga un banut.

Calitatile nutritive si aroma zmeurei proaspete ...

Export, la greu

Agricultura ecologica din Romania este extrem de apreciata in Uniunea Europeana. Exploatarea fructelor de padure din flora spontana este o afacere profitabila.

Potrivit Institutului National de Statistica, in anul 2006 s-au cules 6.534 de tone de fructe de padure, din care 90% a mers la export, contra sumei de cinci milioane de euro.

Anul trecut s-au recoltat numai 6.442 de tone. Din acest total, redus atat din cauza secetei, cat si din cauza defrisarilor, Romsilva a exportat 4.300 de tone de fructe, obtinand 4 milioane de euro. Fructele cautate sunt murele, macesele, afinele, zmeura, paducelul si porumbele. Principalele tari din UE in care au fost livrate aceste fructe au fost Olanda, Germania, Spania si Austria. Anul acesta se asteapta ca recolta de fructe de padure sa creasca.

6.442 de tone

- este cantitatea de fructe de padure recoltata in anul 2007, in Romania

De culesul fructelor de padure cei mai interesati sunt localnicii din zone defavorizate din punct de vedere economic
Ovidiu Carstoc,
directorul Directiei Silvice Targu Jiu

Sursa: Adevarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!