ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Euroafaceristii reinventeaza Romania profund


 

Euroafaceristii reinventeaza Romania profund


(10.06.2008)

O data cu intrarea in uniunea Europeana, romanii trebuie sa-i convinga pe oficialii de la Bruxelles ca stiu sa foloseasca fondurile nerambursabile care vor intra in tara. Numai agricultura va dispune in urmatorii cinci ani de aproximativ 10 miliarde de euro, bani destinati, printre altele, modernizarii fermelor, dezvoltarii satelor sau cresterii competitivitatii micii industrii agricole. Cateva mii de ferme si-au manifestat pana in acest moment intentia de a pune mana pe banii europeni. Vestea buna este ca, desi anii trecuti Romania s-a

remarcat printr-o slaba capacitate de absorbtie a fondurilor, in 2008 agricultorii romani au prezentat proiecte cu o valoare de patru ori mai mare decat suma alocata pentru prima etapa. "Romania libera" va prezinta in numarul de astazi cateva exemple de proiecte depuse de firme din domeniul agricol, precum si etapele obtinerii unei finantari nerambursabile.

Rezultatele le vom vedea peste cativa ani, dar pana atunci insa avem exemplele intreprinzarilor care intre anii 2000 si 2006 au folosit fondurile de preaderare destinate dezvoltarii afacerilor.

Cea dintai etapa a acordarii finantarilor europene s-a finalizat in primele doua luni ale anului. In aceasta etapa s-au acordat finantari pentru trei componente ale programului: modernizarea fermelor, dezvoltarea satelor si cresterea competitivitatii micii industrii agricole. Ministerul Agriculturii a simplificat procedurile de alocare a fondurilor, iar solicitantii vor primi un avans de 10% din finantarea obtinuta.


Fermele se lupta pentru un miliard de euro
Ferma Interagroaliment Vaslui, specializata in cresterea pasarilor si panificatie, a obtinut o finantare de trei milioane de euro, bani pe care nu-i va mai returna, din fondurile europene destinate modernizarii fermelor. Interagroaliment este una dintre cele 1.400 de firme din agricultura care au depus proiecte in valoare totala de 292,8 milioane euro, in vederea obtinerii finantarilor europene nerambursabile din componenta Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) privind modernizarea fermelor. Pentru urmatorii cinci ani, fermele dispun de fonduri de peste aproape un miliard de euro, din care 80% sunt bani europeni si 20% de la bugetul de stat. Administratorul companiei, serban Lucian Nicolae, spune ca banii obtinuti il vor ajuta sa creasca de cinci ori activitatea companiei.
Nicolae declara ca a intampinat dificultati in accesarea fondurilor, reclamand schimbarile care au loc aproape zilnic in procedura de intocmire a documentatiei necesare, si este nemultumit de criteriile de acordare a banilor. "Marea problema a acestor programe o reprezinta criteriile de intocmire a proiectelor care sunt nedefinite, iar criteriile de alegere sunt arbitrare", a precizat Nicolae.

Sursa: Romania Libera

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!